Likéry

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/jesenicka-bylinna.jpg

 

 

Borůvkový likér

 

 

Plně zralé borůvky rozmačkáme a necháme je nakvasit při nižší teplotě.Po nakvašení je vylisujeme.Na 1 litr šťávy přidáme několik roztlučených hřebíčků, rozmělněný kousek skořice, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče a 2 g puškvorce.Směs zahřejeme a vaříme 10 - 15 minut. Vychladlý roztok přecedíme a vylisujeme přes hustou plachetku. Na 1 litr takto upravené šťávy přidáme 0,5 litru cukerného sirupu a 1 litr konzumního lihu.Likér necháme ustát.Čirý podíl stáhneme hadičkou a zbytek přefiltrujeme. Oba podíly spojíme a naplníme do láhví.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/boruvka7uz.jpg

 

 

Hruškový likér

 

Hruškový likér I.

Asi 2 -3 kg zralých hrušek rozdrtíme a vylisujeme.Šťávu necháme na chladnějším místě sedimentovat. V1 litru hruškové šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 1 litr vody. Po úplném rozpuštění cukru přidáme ke šťávě 1,5 litru konzumního lihu a 0,1 litru rumu.

 

Hruškový likér II.

1 kg aromatických a plně zralých hrušek rozemeleme a drť zalijeme 1,2 litru konzumního lihu. Drť necháme na chladnějším místě macerovat 8 - 10 dnů.Po této době stáhneme macerát a zbytek vylisujeme. Oba podíly smísíme a doplníme vodou na 2 litry. Macerát pak necháme krátce sedimentovat nebo jej přes hustou tkaninu přefiltrujeme. K vyčištěnému macerátu přidáme 1 litr cukrového sirupu a 0,1 litru brandy.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/hruka.jpg

Jablečný likér

 

2 kg středně velkých, zralých, šťavnatých, sladkých a aromatických jablek zbavíme jádřinců a rozemeleme nebo nastrouháme na kaši.Drť necháme 12 hodin na teplém místě naležet, aby nakvasila. Hmotu zalijeme 0,5 litru konzumního lihu, 0,5 litru vody a necháme 10 dnů stát na chladném místě. Potom drť vylisujeme a kmacerátu přidáme ještě 1 litr konzumního lihu a 1,5 litru cukrového sirupu. Likér dobře rozmícháme a po ustálení jej přefiltrujeme.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/jablko0ld.gif

Jahodový likér

 

Jahodový likér I.

Šťávu z čerstvých vylisovaných jahod necháme krátce sedimentovat nebo ji zfiltrujeme. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody a 1 kg cukru.Po rozpuštění cukru smísíme šťávu s 1 litrem konzumního lihu, 5 cl jemného rumu a 5 cl brandy.

 

Jahodový likér II.

1 kg zralých jahod rozmačkáme.K drti přidáme 0,5 litru konzumního lihu a 0,3 litru vody. Směs necháme 8 - 10 dnů v chladu macerovat.Po této době macerát slijeme a sediment vylisujeme. Oba podíly spojíme a přidáme 1 litr cukrového sirupu a dalších 0,5 litru lihu. Pro zlepšení aróma se doporučuje přidat do drti ze zahradních jahod 2 -3 % lesních jahod a 0,1 litru brandy.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/jahody.jpg

 

Kdoulový likér

 

Zcela zralé kdoule zbavíme jádřinců, rozemeleme je nebo nastrouháme na kaši; drť vylisujeme, šťávu necháme vteple 12 hodin stát ,aby nakvasila, a teprve potom na 1 litr šťávy přidáme 1 litr konzumního lihu, 0,5 litru vody , 0,5 litru cukrového sirupu, 2 g hořkých mandlí,0,5 g skořice a 0,5 g hřebíčku.Drť necháme macerovat 10 až 14 dnů.Po této době nápoj přefiltrujeme a necháme krátce ustát.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/kdoulon.jpg

Malinový likér

 

1 kg čerstvých malin rozmačkáme a v láhvi se širokým hrdlem je zalijeme 1 litrem konzumního lihu a 0,5 litru vody a přidáme 1 g skořice.Směs ponecháme v chladu 10 dní. Po této době macerát zfiltrujeme , přidáme 1 litr cukrového sirupu a po důkladném smísení necháme ustát.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/malinkcerveny.jpg            http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/malinkzluty.jpg

Meruňkový likér

 

1 kg zvlášť aromatických a plně vyzrálých meruněk odpeckujeme a rozmačkáme . Drť zalijeme 1 litrem jemného konzumního lihu,0,1 litru brandy, 5 cl rumu a 0,5 litru vody. Tuto směs necháme 14 dnů macerovat. Pak drť vylisujeme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu. Po promíchání a rozpuštění cukrového sirupu necháme likér ustát a zfiltrujeme.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/merunka.jpg

Ostružinový likér

 

1 kg ostružin rozmačkáme a mírně povaříme smalým množstvím vody.Drť necháme krátce nakvasit a potom šťávu scedíme,zbytek vylisujeme a vše doplníme vodou na objem 1 litru. K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Po ustání likér stáhneme ,popřípadě zfiltrujeme a plníme do láhví.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/ostruzina.jpg

 

Likér z červeného rybízu

 

Dobře vyzrálé, až mírně přezrálé bobule červeného rybízu rozmačkáme , necháme ležet a mírně nakvasit.Nakvašenou drť vylisujeme.K 1 litru šťávy přidáme 0,5 litru vody, 1 litr konzumního lihu a 0,4 kg krystalového cukru.Vše dobře smísíme a necháme stát vláhvi se širším hrdlem, až se za občasného promíchávání všechen cukr rozpustí.Likér necháme ustát v naprostém klidu do úplného vyčištění.Potom jej zfiltrujeme.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/rybizcerveny.jpg

 

Likér z černého rybízu

 

Z černého rybízu můžeme vyrobit velice jakostní likér zvaný Cassis likér.Rybíz nejprve rozmačkáme a necháme na teplém místě asi 12 hodin naležet a nakvasit.Na 1 kg plně zralých až přezralých bobulí černého rybízu nalijeme po nakvašení 1 litr konzumního lihu a směs necháme stát v uzavřené láhvi na slunci 4 - 6 týdnů.Po této době slijeme tekutinu a k bobulím přidáme 0,5 litru vody a necháme je 2 dny vyluhovat.Výluh slijeme a bobule vylisujeme.Všechny tři podíly spojíme a přidáme 0,5 litru cukrového sirupu.Takto vzniklý likér necháme 7 - 10 dnů v klidu.Potom jej stáčíme do lahví.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/rybizcerny1rc.gif

 

Višňový likér

 

1 kg odstopkovaných a odpeckovaných plně zralých a aromatických višní rozmačkáme a dáme do větší láhve.K drti přidáme pecky z1/4 použitých višní,kousek rozdrcené skořice ,4 hřebíčky, pomerančovou kůru z 1/2 pomeranče, menší část vanilky a kousek rozdrceného puškvorce. Ktéto směsi přilijeme 1 litr jemného konzumního lihu a 0,5 litru vody.Směs ponecháme 10 až 15 dnů vyluhovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek scedíme a mírně vylisujeme. Jednotlivé podíly smísíme , přefiltrujeme a přidáme 0,5 kg krystalového cukru.Likér necháme stát 2 až 4 dny a stočíme do láhví.

http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/visne.jpg

Bezinkový likér

 

Až bezinky dozrají,je čas na bezinkový likér.Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Svaříme dva litry bezinek s jedním litrem vody, šťávu pak scedíme a bezinky vylisujeme,přidáme tři až čtyři kilogramy cukru a pět minut povaříme. Pak dodáme dva vanilkové cukry, lžičku instantní kávy a vaříme ještě dvě minuty. Po vychladnutí dolijeme půl litru brendy (rum kvůli řadě umělých látek je míně vhodný) a likér je hotov.Používá se na bolesti neuralgického původu,vždy večer před spaním malou sklenku.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/bezinky7wk.jpg

Bezinkový likér
Plody bezinek omyjeme a nejdříve jen krátce povaříme, protože se potom
lépe lisují. Do vylisované šťávy přidáme podle chuti kyselinu citronovou
nebo pokrájený citron. Šťáva tím získá nejen krásnou barvu, ale je
i chutnější. Na 1 litr šťávy přidáme 500g cukru a svaříme s kouskem skořice
a několika hřebíčky. Po vychladnutí smícháme s 40% alkoholem (rum, vodka,
režná apod.). Hotový likér má obsahovat asi 20% alkoholu.
Jako lék postačí, když smícháme čistou bezinkovou šťávu s bílým vínem:
1 litr bílého vína, 100g šťávy. Alkohol zvyšuje účinnost. Užíváme každé 2
hodiny jednu lžíci.

 

 

Další likéry

 

Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dkg strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dkg cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.

 

Kávový likér

15 dkg pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dkg cukru s 6 cm vanilky 12-15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.

 

Kmínový likér

7 dkg potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dkg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

 

Opálový likér (perlová?)

3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75-ti dkg jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (11/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.

 

Vanilkový likér

2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky),nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

 

Vaječný koňak

25 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapejme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.

 

Slezská vařonka

20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žlutá. Potom nalijeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citrónovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3až5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalijeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme , a dokud je vařonka horká nalijeme ji do sklenic a podáváme.

Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá.

 

Jahodový likér

2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 Kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným Bretonem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/jahoda.jpg

Likér malinový

Na 1 Kg těchto plodů, zralých, dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky, a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér přeceď a uschovej.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/malinkcerveny.jpg         http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/malinkzluty.jpg

 

Likér borůvkový

Dej do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dkg hřebíčků, kousek vanilky, a nalej na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej vařit asi 15 min. 1 Kg cukru ve 1/4 l vody a vlij na borůvky, poté nechej láhev s likérem na slunci státi 4 týdny, načež likér přeceď a nalij do lahví, uzátkuj a uschovej.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Ovoce/boruvka7uz.jpg

 

Rostlinné likéry

 

Heřmánkový likér-

75 g sušeného heřmánku pravého roztlučeme v hmoždíři na prášek, nasypeme jej do sklenice a zalijeme litrem vodky. Sklenici uzavřeme a roztok necháme 14 dní luhovat. Pak přefiltrujeme do láhve, zazátkujeme, uložíme do chladna a za 14 dnů můžeme konzumovat.

Mátový likér-

2 hrsti nařezaných mátových listů čerstvě nasbíraných, 80% čistý líh, 1 l destilované vody, 500 g cukru

Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do lahve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2-3 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500 g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet. Používáme jej při nachlazení a proti kašli, také při žaludečních a zažívacích potížích.

Likér z lipového květu-

Lipový květ, 80% líh, 1,25 l vody, 700 g medu

Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě 2 týdny. Poté výluh přecedíme. Na 1 l výluhu přidáváme 700 g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet. Je výborný při nachlazení a proti kašli.

Pelyňkový likér (absint)-

4 l žitné kořalky, 200 g anýzu, 200 g fenyklu, 30 g badyánu, 30 g koriandru, 20 g skořice, 20 g puškvorce, 20 g hořkých mandlí, 60 g pelyňku, 10 g máty peprné, 10 g Anděliky, 10 g jalovcových zrnek, 15 g heřmánku, 15 g kořene z kapradí

Vše necháme vyluhovat na slunci asi 3 týdny. Je výtečný pro starší osoby, podporuje trávení. Pozor, konzumovat s rozmyslem, velké množství pelyňku by vašemu tělu nemuselo udělat dobře.

 

 

Baileys

 

Maximálně zjednodušený recept na můj nejoblíbenější tlamolep. Velmi doporučuji vyzkoušet.  Oproti kupované variantě si můžete sladkost i sílu nápoje krásně upravit a díky použití jen 4 dostupných ingrediencí je doslova za hubičku. Zkuste i nealko variantu pro děti - zamilují si ji.

Ingredience

2 plechovky mléka Salko (můžete si vyrobit Salko domácí)

0,5 l mléka

0,5 l rumu

1 sáček mandlového pudinku

Tipy

Můžeme vyrobit i variantu bez alkoholu pro děti.

Sílu i sladkost si můžeme snadno upravit ubráním či přidáním rumu/salka

Chcete-li poctivější recept pro fajnšmekry, máme zde i tento recept na domácí Irish Cream.

Postup

Salko dáme vařit na 2 hodiny (v neotevřených plechovkách ve vodní lázni), posledních 30 minut necháme jen mírně probublávat.

Mandlový pudink uvaříme v neoslazeném mléce.

Až vychladne Salko i pudink, přidáme rum a vše rozmixujeme nebo pečlivě rozmícháme.

Likér nalijeme do lahví. Podáváme dobře vychlazený.

 

 

 

Chutný likér

si připravíme pouze ze čtyř ingrediencí – kmínu (70 gramů), čistého lihu (1/2 l), krystalového cukru (1/2 kg) a vody (1 l). Nejprve rozdrtíme v hmoždíři kmín a nasypeme ho do čtvrt litru alkoholu. Láhev uzavřeme a necháme kmín týden louhovat. Pak svaříme cukr s vodou a sirup necháme vychladnout. Výluh kmínu přefiltrujeme například přes filtr do kávovaru na překapávanou kávu a čistý macarát vlijeme do sirupu. Přidáme zbylý čtvrt litru čistého alkoholu a vše zamícháme. Lijeme do lahví, které dobře zazátkujeme.

 

 

 

 

Recept na ořechový likér

 „Nezralé ořechy rozkrájíme, namočíme je do vody do druhého dne. Potom vodu slijeme, ořechy dáme do láhve, nalijeme na ně dobrou žitnou kořalku neb čistý líh (1 l), načež láhev postavíme na slunné místo a necháme státi 30 dní. Potom kořalku slijeme do jiné láhve a zatím uschováme. Na ořechy nalijeme čistou žitnou kořalku (1/8 l) a čistý líh (1/4 l), přidáme celý hřebíček (5 ks), kousek celé skořice, v cukru naloženou pomerančovou kůru a ve vodě (1/2 l) povařený cukr (1/2 kg). Láhev s ořechy postavíme opět na slunné místo na 14 dní. Konečně kořalku s ořechů slijeme, přilijeme do ní uschovanou kořalku, obě dohromady promícháme, přecedíme čistým plátnem, nalijeme do lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.“ Dodejme, že ořechy musí být tak měkké, aby se daly propíchnout špejlí nebo sirkou. Potřebujeme 1,2 kilogramu nezralých ořechů, což představuje zhruba třicet ořechů. Záleží na jejich velikosti. Ořechy krájíme raději v rukavicích, protože barví.

 

 

 

 

 Bylinkové likéry

 

Bezinkový likér

 1 litr šťávy z bezinek,500g cukru,kousek celé skořice,pár hřebíčků,500ml vodky (slivovice).
Šťávu,cukr a koření 10min povařit.Až druhý den je přecedíme a přimícháme lihovinu. Uložit v tem nu a chladnu.

Likér z lipového květu

 Lipový květ asi 3 hrstky,1/2 kg cukru,1 l vody,1/2 l lihu nebo 1 l čistého alkoholu.
Květ polijeme ve skleněné nebo kameninové nádobě alkoholem a necháme stát 2 týdny.
Slijeme, na každý litr extraktu vmícháme 1/2 kg cukru rozpuštěného v 1 litru vody. 3 týdny necháme stát a pak slijeme do láhví.

Likér břízový proti vodnatelnosti

 Do 1 l přefiltrované březové šťávy dáme 100g cukru, 50g medu,4g kyseliny vinné a 2g mandlového mléka . Necháme několik dní táhnout a potom přefiltrujeme .Bereme denně odlivku na lačný žaludek. Mandlové mléko se získá louhováním rozmixovaných mandlí v mléce.

Likér proti překyselení žaludku 

Do 15 dílů červeného vína vložte a nechte táhnout po celý týden na slunci po 2 dílech jemně sekané pomerančové kůry /řádně umyté/ a heřmánkových květů a po 1 díle hořkého jetele /vachty/ ,pelyňku a natě zeměžluče,přefiltrujeme a dáme do láhve.Likér je nepostradatelný pro starší muže trpící na překrvení.

Heřmánkový likér 

Proti chronickému revmatismu. 75g kořínků pravého heřmánku rozemeleme na prášek prosejeme a namícháme do 1 l dobré žitné kořalky . Necháme 14 dní táhnout zfiltrujeme a užíváme 3x denně po 10 kapkách . Ne více pokazili by jsme si žaludek.

Jehlicový likér 

Proti dně ,revmatismu a vodnatelnost.Svaříme hrst čerstvých nebo lehce spařených sušených kořínků jehlice trnité v 1 l dobrého červeného vína a přefiltrujte.Denně užíváme ráno na lačný žaludek a večer před spaním po jedné odlivce

Bezinkový proti neuralgiím 

2 l omytých plodů černého bezu /bobulek /svařit s 1 l vody ,přecedit /vymačkat nebo vylisovat / přidat 3-4 kg cukru a 5 min. povařit ,přidat 2 vanilkové cukry a 3 min. povařit ,přidat 1 čaj. Lžičku mleté nebo rozpustné kávy a 2 min. povařit nechat vyluhovat a přidat půl litru rumu.Používá se na všechny bolesti neurologického původu .Užíváme večer před spaním jednu odlivku.

Karmelitské kapky

Promícháme 3 hrsti řezané sušené meduňkové natě,20g citronové kůry,10g skořice,10g muškátového oříšku a zalijeme 1l koňaku.Necháme 10 dní macerovat,potom přecedíme a v dobře uzavřené láhve uložíme ve tmě,chladu a suchu.Užíváme buď jednorázově 1-2 lžičky a nebo dlouhodobě 3x denně 15 kapek při žaludeční a střevní kolice ,bolesti hlava a nervové slabosti .

Mátový likér 

1 lžíci řezaných nebo sušených listů máty peprné zalijeme ¾ l lihu 50% nebo destilátu .V dobře uzavřené láhvi necháme asi 3 týdny stát na slunci. Potom scedíme ,přidáme 200g cukru ,uložíme do studena a necháme 10 dnů rozležet .Užíváme při zažívacích obtížích. Pijeme 1-2 likérové sklenky denně.

Žaludeční likér

60g zeměžluče,35 g drcených jalovčinek 35g práškového kořene reveně, 20g řebříčku,10g puškvorce a 5g pelyňku pravého přelijeme 1 l lihu 80% a macerujeme 2 dny Po 2 dnech rozpustíme 300g krystalového cukru ve 400 ml převařené ,ale chladné vody.Poté se přefiltruje do láhví . Při žaludečních potížích se jednorázově užívá asi 20 ml.