Zajímavosti o bylinkách

 

Viry nemají rády kyselé

Jeden z lidových receptů proti nachlazení radí vypít velkého panáka neslazené citronové šťávy, dát si pětiminutovou koupel ve vaně s horkou vodou, obléknout na nohy teplé ponožky a jít se vyležet do postele. Funguje to? Doktor Buda vysvětluje, v čem spočívá účinek takového boje s virem.

Použití citronové šťávy má skutečně racionální jádro. V lékařských knihách se o tom, jak citron přesně působí, nikde výslovně nepíše, jde většinou o osobní zkušenosti. Podobně je to s medem užívaným po lžících, se stopečkami slivovice či meruňkovice, s kloktáním slanou vodou a s teplem. Zkusím se bez záruky zamyslet, jak by to mohlo fungovat.

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/citron2.jpg

Citron mikrobům vadí

Blahodárné působení citronové šťávy se připisuje jednak velkému obsahu vitaminu C, jednak kyselosti, která krk „vypálí". Kloním se k tomu druhému. Vitamin C je ve vodě rozpustný a jeho případný nadbytek z organismu rychle odchází močí. Zajímavější je ta kyselost. Mikroorganismy jsou citlivé na ledacos, mimo jiné i na změnu pH prostředí. V kyselém se jim jaksi nedaří.

V ústech a v nosohltanu se při viróze může rozvinout tzv. superinfekce, kdy se na sliznicích napadených viry uchytí bakterie. Znáte to: Vodnatá rýma zhoustne a zezelená, v krku se dělá hnisavý povlak, páchne z úst. To způsobují bakterie a těm dá citrónová šťáva pěkně „mezi rohy". Ovšem když už je virová nákaza organizmu nezvratná, samotným citronem mnoho neuhrajeme.

http://miroslavholes.sweb.cz/cviky/med1.jpg

Med váže vlhkost a tvoří kyselinu

Kromě toho, že med obsahuje přírodní antimikrobiální látky, příznivě působí na zanícené sliznice tím, že zmenšuje otok. Zejména je to patrné při infekci v hrdle a na hlasivkách. Lžička medu uleví proto, že med je vlastně hypertonický roztok cukru a dokáže tedy vázat tekutiny z okolí. Doslova „vytáhne" vodu z prosáklých patrových oblouků a hlasivek. (Vlhkost váže také sůl - proto účinkuje kloktání slanou vodou.)

Cukry obsažené v medu se na sliznicích také štěpí na kyselinu mléčnou a tak je značně okyselují podobně jako citron.

http://mirazood2.sweb.cz/Pomocne/ponozky.jpg

Nohy v teple a je vystaráno

Ani teplo mikrobům nesvědčí - horečka je vlastně přirozenou obrannou reakcí lidského těla. Nedostaví-li se horečka, horká koupel může pomoci navodit potnou kúru: V teplé vodě se rozšíří kapiláry v kůži a urychlí se tvorba potu - zvláště pokud si vezmeme na pomoc paralen nebo acylpyrin (samozřejmě přitom nezapomeneme na dostatečný přísun tekutin v nápojích!). Ovšem pokud horečka nastala přirozenou cestou, do horké vody bych už raději nelezl.

Ponožky udrží teplo, ale nejspíš účinkují ještě jinak - reflexně. Zkuste si při rýmě napařit nohy v lavóru s horkou vodou, pak si natáhněte vlněné ponožky a vlezte si do postele. V Lurdech by hovořili o zázraku, u nás doma si jen pochvalujeme klid a nohy v teple…

 http://mirazood.sweb.cz/udrzba/medovo-cesnekovy-caj.jpg

Bylinky pomáhají při nachlazení, chřipce i únavě

Podzim je obdobím, kdy se nachlazení, bolest v krku či rýma vyhne málokomu. Obtíže se často opakují, přichází únava… Jak můžete posílit svou obranyschopnost pomocí přírodních prostředků? A které bylinky jsou při nachlazení nejlepším pomocníkem?

 

Léčivé rostliny lidé používají odedávna. Jejich znalost byla vždy velmi cenná, naši dávní předci získávali zkušenosti i cestou omylů. Účinnost mnoha druhů však potvrdily i moderní výzkumy, dnes známe látky, které obsahují a jejich přesné působení. (Rostliny jsou tak složité, že ani tyto poznatky ještě nejsou komplexní).

Při méně závažných onemocněních, jako jsou podzimní nachlazení, mohou být léčivé rostliny ideální pomocí - levnou, lahodnou, mírně působící, ale účinnou. Přírodní prostředky mohou i výrazně zvyšovat obranyschopnost organismu, odstraňovat únavu, působit jako přírodní antibiotika.

Bylinky pomáhají při nachlazení

Léčivé rostliny obsahují účinné látky, které mohou při bolestech v krku, rýmě i kašli opravdu znatelně ulevit, pomáhají i potírat původce nemoci. Často se používají ve směsích, v šálku voňavého čaje se tak snoubí jejich rozmanité účinky a pomoc je komplexní.

Silice vyčistí krk

První skupinou léčivých rostlin, po nichž je dobré sáhnout při nachlazení, jsou druhy bohaté na dezinfekčně působící silice. Tyto látky potlačují množení bakterií i virů. Těkavé složky se uvolňují v dýchacích cestách při popíjení, účinná je i inhalace a koupel. Zároveň uvolňují dýchací cesty, usnadňují dýchaní.

http://miroslavholes.sweb.cz/Bylinky%20obrazky/salvejpresl.gif

Šalvěj lékařská

 je prvotřídní, přírodním prostředkem pro potírání bolesti v krku právě díky silně antibakteriálním, vyloženě antibioticky působícím silicím.

Žvýkání čerstvých lístků přináší okamžitou úlevu a nahradí spreje z lékárny.

Pomůže vám při lehkém škrábání v krku i při angíně.

Ještě účinnější než popíjení nálevu (který ve větším množství potlačuje pocení) je použít silný nálev jako kloktadlo.

Do kloktadla můžete přidat ještě rovněž desinfekčně působící sůl.

Pokud pěstujete bylinky, květináč s šalvějí se vyplatí mít na okenním parapetu i přes zimu. Obsah léčivých silic se sice bez podpory sluníčka sníží, jistá část však stále zůstává.

Aromatické a dezinfekční silice obsahuje dále řepík lékařský, jemná mateřídouška obecná a vonný tymián obecný, dobromysl, či pupeny borovice lesní a mladé jehličky modřínu.

V poslední době získává na oblibě rovněž dezinfekčně působící zázvor - nálev či odvar připravený z plátků oddenku je mírně pálivý a skvěle prohřeje celé tělo.

Hojivě i dezinfekčně působí i okvětní plátky růží. Zrovna tak heřmánek, jedna z nejúčinnějších, a zároveň mírně působících rostlin, která je vhodná i pro děti.

Jako vitamínová chutná prevence pro podzimní a zimní dny je nepřekonatelný šípkový čaj.

 

Hojivé látky pro zanícenou sliznici

Hojivý nálev je dobré obohatit i o bylinky s odlišnými účinky. Prospěšné jsou totiž rostliny obsahující slizové látky. Ty obalí zanícenou sliznici i s odumřelými buňkami a s choroboplodnými zárodky a poté je snadno vykašlete. Sliz sliznici zároveň hojí, zvlhčuje a uklidňuje podráždění.

Velké množství slizových látek obsahuje květ divizny velkokvěté a podbělu obecného, dále plicník lékařský, sléz lesní, jitrocel kopinatý či proskurník lékařský.

 

Vykašlete infekci pryč z těla

Důkladné vykašlání je jednou z nejúčinnějších metod, jak se infekce zbavit. Spolu s přebytečným hlenem se z těla vyloučí i bakterie a viry, jež na sliznici parazitují. Ale běda, pokud se hlen usadí v dutinách. Proto nastupuje třetí skupina léčivých bylinek, která obsahuje velké množství saponinů. Tyto látky snižují povrchové napětí kapalin a tedy i vazkost hlenu.

http://mirazood2.sweb.cz/Pomocne/lekorice.jpg

Nejúčinnějším přírodním „odkašlávadlem" je lékořice lysá. Z jejího podrceného kořene se připravuje odvar (stačí krátce povařit a poté nechat vyluhovat). Nápoji dodá příjemnou, sladkou chuť. Většinou chutná i lidem, kteří pendrek a lékořicové sladkosti rádi nemají. Kořen však bohužel není k dostání v každé lékárně - jen v těch opravdu dobře zásobených. Poptejte se také v bylinkářstvích. (Lékořice je teplomilná, pěstovat ji lze úspěšně jen v našich nejteplejších oblastech).

Rostlinné saponiny obsahuje také mydlice lékařská (pročež byla dříve používána i jako prací prostředek), petrklíč či oman pravý.

Pokud přijde i horečka, nálev z tradičního lipového květu s trochou citrónu a medu vám opravdu uleví. Podobně i květ černého bezu.

Místo acylpyrinu můžete také vyzkoušet jeho původní přirozený zdroj, a to vrbovou kůru.

 

Spolehliví bacilobijci

Cibule, česnek i křen byly odedávna prostředky proti nemocím a pro posílení těla. Moderní výzkumy daly našim předkům zapravdu. Tato zelenina obsahuje sirné sloučeniny a další dezinfekčně působící látky, které lze bez nadsázky nazvat přírodními antibiotiky. Narozdíl od nich však nemají žádné vedlejší účinky, jako je likvidace přirozené a prospěšné střevní mikroflory. Jsou bohaté i na vitamín C a další důležité látky, mají i řadu dalších prospěšných účinků, česnek například pomáhá snižovat krevní tlak

Nejúčinnější jsou tyto elixíry v čerstvém stavu. Jablkový křen, česnečka, tvarohová pomazánka s čerstvě utřeným česnekem či syrová cibule v salátech jsou proto pochoutkou i lékem v jednom!

 

Základ je silná imunita

Nejúčinnější jsou kapky, tinktura, z čerstvé šťávy, které můžete zakoupit, nebo si je připravit z echinacey vypěstované na zahradě.

http://mirazood2.sweb.cz/Pomocne/trapatka.jpg

Osvědčená rostlina prokazatelně podporující imunitní systém - třapatka (Echinacea). Podporuje množení a aktivitu bílých krvinek, které nás chrání před původci infekcí.

Její okamžitý účinek je však poměrně krátký - proto ač je preventivní užívání tinktury vhodné v dávkách kolem 20 kapek třikrát denně, pokud právě propuká nachlazení, bolení v krku a další obtíže, pomůže kůra intenzivnější:

Ihned si dopřejte 50 kapek a posléze užívejte každou hodinu 10 kapek, po dobu dvou až tří dnů, až do vymizení potíží.

Čím dříve po tinktuře sáhnete, tím větší je šance propukající onemocnění zcela zastavit. Ale i pokud se to nepodaří, má užívání echinacey velmi kladný efekt - zkracuje dobu onemocnění, zmírňuje jeho průběh a zahraňuje recidivám.

 

http://mirazood2.sweb.cz/Pomocne/hliva1.jpg

Přírodní látky podporující imunitní systém v optimální funkci obsahuje i hlíva ústřičná.

Betaglukany a další cenné složky této houby mají všestranný příznivý vliv na zdraví.

Kromě zvýšení obranyschopnosti pomáhají při alergiích a jsou prevencí proti řadě civilizačních chorob.

Hlívu můžete užívat čerstvou, sušenou či v tobolkách, v prodeji jsou i samotné izolované glukany.

http://miroslavholes.sweb.cz/Bylinky%20obrazky/rakyrnikreset.gif

Za velmi cenný přírodní biostimulátor je považován i rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou velmi bohaté na vitamíny, minerály, enzymy a další prospěšné složky.

Ke zvýšení obranyschopnosti přispívá i saunování, otužování a přiměřený pohyb.

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/zeli-juice.jpg

 

Jak zachovat přírodní vitamíny

Dodržovat zásadu zdravého jídelníčku, kde by se mělo objevit alespoň pět porcí ovoce a zeleniny v průběhu dne, se vyplatí.

Aby byl organismus odolný vůči podzimním nemocem, musí mít také dostatek všech vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Tělo by je mělo dostávat často v malých dávkách, protože mnohé z nich nedovede dlouhodobě skladovat.

Je známé, že přírodní komplex v potravinách je účinnější, nežli vitamíny v tabletách. Pozor ale na to, že při skladování se obsah mnohých cenných látek výrazně snižuje. Vlastní zeleninu proto skladujte v co nejlepších podmínkách. U kupované bohužel dobu v dozrávárnách a skladech neovlivníte. Prokazatelně vyšší nutriční hodnotu má ekologicky pěstované ovoce a zelenina.

V zátěžovém období se pak navíc mohou hodit i doplňky stravy - odolnost proti virům a dalším patogenům například zvyšuje selen, kterého je u nás výrazný nedostatek v půdě, a tedy i v ovoci a zelenině. (Ve Skandinávii se proto již přidává do umělých hnojiv, a to s dobrým výsledkem).

Z přípravků, kterých je na trhu velký výběr, volte vždy organicky vázaný selen, který tělo beze zbytku využije.

Zrovna tak prospěšný je minerál zinek, jehož obsah v ovoci za posledních 20 let také bohužel výrazně klesnul.

Pokud zeleninu tepelně upravíte, samozřejmě část vitamínů ztratí. Podle nejnovějších výzkumů se ale například vitamín C nejvíce degraduje při teplotě kolem 70°a 80°, zatímco rychlý var přečká lépe. Proto je dobré vkládat zeleninu do vroucí vody, nikoli do studené a přivádět jí pomalu k varu.

 

Podzimní únava a vyčerpání?

Spolu se zkracujícími se dny na mnoho lidí padá únava a špatná nálada. Překonat toto náročné období vám pomohou léčivé rostliny patřící do skupiny adaptogenů.

Činí organismus odolnější vůči stresu a chrání jej před jeho negativními účinky.

Podporují vitalitu, fyzickou i psychickou výkonnost, aniž by byly návykové nebo působily pouze dočasně, jako například kofein obsažený v kávě a čaji.

Tradiční a již tisíce let užívanou rostlinou je v tomto ohledu žen-šen. Velmi dobré účinky má však také rhodiola, eleuterokok, parcha saflorová či jiaogulan, takzvaný pětilistý žen-šen.

Náladu vám může zlepšit třezalka tečkovaná, která působí jako mírné antidepresivum, aniž by zároveň měla tlumivé účinky.

Zdraví přírodní cestou

http://mirazood2.sweb.cz/Pomocne/hrebicek.jpg

Zdraví díky hřebíčku

Tajemství je v hřebíčkovém oleji, který má lehce znecitlivující účinek - mírní zejména bolesti zubů. Když hřebíček lehce rozkousáte, uvolníte éterický olej, poté jen přesuňte přesně na bolavé místo.

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/petrzel.jpg

Zdravá petržel

Petržel podporuje činnost ledvin. Tato bylina obsahuje účinné látky jako myristicin a apiol, které působí jako diuretikum.

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/brambor.jpg

Brambory proti bolestem

Brambory jsou účinné ve spojení s teplem. Pomáhají například při zánětu močového měchýře (brambory uvařte, rozmačkejte a zabalte do lněné utěrky a použijte jako obklad).

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/citron2.jpg

Zdraví v citronech

Citrony mají dokonce dvojitý užitek. Díky velkému obsahu vitaminu C podporují v organismu vlastní obranné látky a navíc umí spalovat tuky. Vychutnejte si co nejčastěji zdravou citronovou šťávu v minerálce, džusech apod.

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cerrepa.jpg

Červená řepa zpevňuje

Zelenina obsahující stopový prvek zvaný silicium, zpevňuje kůži a tkáň. Navíc podporuje krvetvorbu. Řepa obsahuje i kyselinu listovou, což je látka, která je k potřebě všude tam, kde se tvoří nové buňky.

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/chili-.jpg

Chilli pro zdraví

Ohnivé chilli papričky obsahují látku, která se jmenuje capsaicin - alkaloid podporující krevní oběh a pozitivní účinek má na krevní tlak. Chilli používejte pro ochucení polévek, omáček a na zálivky.

 

 


http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/zelestavy2.jpg

Když kašel trápí, sáhněte po sirupech

 

Na každou nemoc existuje léčivá bylinka, tvrdí jedna lidová moudrost. Už naše babičky věděly, kdy jakou rostlinu natrhat, aby její účinky byly na té nejvyšší úrovni, kdy si připravit čaj z pampelišky či jitrocele. A protože je období, kdy si ještě zima nedá říct a sluníčko je zrádné, zaměříme se výrobu domácích sirupů, bylinných zábalů a čajů, kterých není při otázkách zdraví nikdy dost. 

Jak se zbavit dráždivého kašle

Kašel účinně zažene křen, cibule a med, to jsou všeobecně velmi silné léčebné prostředky z domácího prostředí. Ale vyplatí se vyzkoušet i nejrůznější sirupy či ovocné elixíry.

Med s křenem a cibulí

Křen a cibule jsou přírodními antibiotiky a v kombinaci s medem si připravíme skvěle fungující sirup, který tlumí kašel a brzdí rozvoj dalších příznaků nachlazení. Křen najemno nastrouháme, budeme potřebovat 1 lžíci. Smícháme jej s medem (asi 5 lžiček) a nadrobno nasekanou cibulí. Přimícháme 5 lžic vody a necháme přejít varem. Vychlazený sirup užíváme až pětkrát denně po lžičce.

Něco pro pivaře

Dráždivý kašel zmírní i zahřáté pivo oslazené medem, které vypijeme před spaním. Půllitr piva jednoduše vlijeme do kastrolku a zahřejeme, v pivu rozmícháme 4 lžíce medu a pomalu vypijeme.

Sirup z černé ředkve

Z ředkve můžeme připravit velmi silný sirup s výraznými účinky proti kašli. Ředkve vydlabeme, vnitřek naplníme 3 lžičkami medu a pomocí pletací jehly ředkev propíchneme a uložíme ji do sklenice, kterou dáme blízko topení. Každé 1 - 2 hodiny užíváme lžíci vyteklého sirupu.

Sirup z jedlových výhonků

Kašle nás zbaví také sirup připravený z 200 g čerstvých jedlových výhonků, které v půllitru vody celých 24 hodin louhujeme. Poté výhonky krátce povaříme a odvar scedíme. S 500 g cukru svaříme na sirup. Denně užíváme 2 - 3 lžičky.

Muškátový zábal

Pokud máme doma lněné plátno, vazelínu a mletý muškátový oříšek, můžeme si na noc připravit zábal, který přikládáme na hrudník. Na plátno natřeme silnou vrstvu vazelíny, zasypeme půl lžičkou najemno mletého muškátového oříšku a koření do vazelíny dobře vetřeme. Po přiložení na prsa ještě ovážeme šálou nebo jinou látkou. Muškátový zábal necháme působit přes noc.

Inhalace éterických olejů proti kašli

Zklidnit dýchací cesty dokáže také inhalace. Stačí do horké vody nakapat 3 - 4 kapky eukalyptového, tymiánového nebo cypřišového oleje a vdechovat uvolňující výpary.

Čaje proti kašli

Při kašli se doporučuje pití jitrocelového čaje, který je velmi dobře snášen i v kombinaci s léky. Namíchává se ještě s dalšími bylinkami podle toho, jaký kašel nás trápí. Čistý jitrocelový čaj připravíme z jedné kávové lžičky, kterou přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a 15 minut louhujeme.

Jitrocel společně s mateřídouškou a proskurníkem je ideální pro alergiky a astmatiky, trápí-li nás suchý dráždivý kašel, smícháme jitrocel kromě mateřídoušky s květem slézu. Oproti tomu výborným bylinkovým čajem k odkašlávání je mateřídouška s diviznou, jitrocelem a lipovými květy. Jitrocel ve směsi s plicníkem lékařským může zmírnit kromě podráždění dýchacích cest také zánět sliznic.

Čaj z levandule a máty

K uklidnění dýchacích cest nám pomůže tento čaj. Připravíme si 20 g levandulových květů, 20 g máty peprné a litr vroucí vody, do které bylinky vsypeme a 5 minut louhujeme. Poté čaj scedíme. Čaj z levandule a máty sladíme medem a popíjíme třikrát denně po 1 šálku.

Tyto prostředky z přírody mohou kašel a celý proces při tvorbě zánětu průdušek zmírnit a zajistit rychlý ústup bakterií či virů. Vždy však zvážíme i návštěvu lékaře, a to zejména u dětí a starších osob.

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/zazvor_pravy.png

Zázvor - koření, lék i afrodisiakum

Zázvor je jedno z nejstarších tropických koření a je účinný proti celé řadě onemocnění. Poslední výzkumy dokonce prokázaly, že dokáže zpomalit zhoubné bujení při některých druzích rakoviny.

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina. Z oddenku vyrůstají dlouhé zelené listy a květy jsou žluté. Ze zázvoru se používají jeho oddenky (kořen).

Zázvor v minulosti a v současnosti

Zázvor je starobylé koření, které pochází z jižní Asie a pěstuje se po staletí v Indii a Číně. V Čechách se používal už od 13. století, kdy se prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru. Nejoblíbenější je ale v Anglii, kde se přidává do sušenek, do zázvorového piva nebo se nákládá do cukru.

Zázvor jako koření

Zázvorem se ochucuje pečivo, rýže, smažená a orientální jídla, maso i uzeniny, kompoty, saláty, sojové omáčky, kečupy, likéry a různé nápoje. Jedinečné je například zázvorové pivo, zázvorová limonáda nebo zázvorový čaj. Dá se použít čerstvý i sušený, jemně nastrouhaný nebo se z něj lisuje šťáva. Má sladce kořeněnou chuť s nádechem citrónu.

Zázvor a jeho léčebné účinky

je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, stimulující

podporuje chuť k jídlu

pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím

zmírňuje pálení žáhy, nadýmání, plynatost

zmírňuje příznaky cestovní nevolnosti (kinetóza)

používá se těhotenských nevolnostech

je prevencí proti chřipkovým onemocněním

je dobrý při nachlazení, chřipce a alergiích

zmírňuje bolesti hlavy

zmírňuje stavy napětí

zpomaluje některé druhy rakoviny (hlavně rakovinu vaječníků)

 

Zázvorový čaj

si připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru 250 ml vřelé vody.

Kandovaný zázvor

Spařte oddenky vřelou vodou a zázvor pak oloupeme. Nechejte v několika studených lázních vyluhovat hořké látky. Vložte zázvor do cukerného roztoku, zahřejte nad ohněm. Druhý den přidejte další cukr a opakujte. Hotové dosušte v troubě nebo i s roztokem naplńte do sklenic a uzavřete.

Zázvor jako afrodisiakum

Zázvor je velmi známé afrodisiakum. Připravíte si jej tak, že nastrouháte 150 g čerstvého zázvoru a necháte jej 14 dní louhovat v 0,5 l vodky. Zázvor luhujte na nějakém temném místě! 40 kapek před kýženým aktem nakapejte tinkturu do vody či nějakého nápoje..

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cesnek2.jpg

Česnek - rostlinný všelék

Již staří Číňané, Řekové a Římané užívali česnek pro jeho celkově posilující účinky. Také otroci stavící egyptské pyramidy se bouřili, když jim byl příděl této rostliny omezen.

 

Česnek je považován za jeden z nejúčinnějších a nejvšestrannějších přírodních léků. Rozsah onemocnění, na který se předepisuje, je široký. Česnek se nejčastěji užívá jako přísada do jídel, ale velmi oblíbené jsou v dnešní době také česnekové kapsle.

Česnek obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C, rostlinná antibiotika, látky působící proti srážení krve a látky regulující hladinu cholesterolu v krvi.


Česnek dokáže zabíjet škodlivé bakterie ve střevech aniž by poškodil přirozenou mikroflóru, zvyšuje odolnost vůči virovým infekcím a je prevencí proti řadě onemocnění.

Buďte vždy připraveni! Česnek nemoci odvrátí i v nakládané podobě.

Hlavní použití česneku

Prevence nachlazení

Pravidelná konzumace česneku nebo užívání česnekových kapslí podporuje kondici a celkový zdravotní stav.

Kašel a zánět průdušek

se už od dávných dob léčí česnekovým sirupem. Připravíte si jej tak, že 60 gramů rozpasírovaného česneku přelijete 0,5 l vroucí vody, necháte v uzavřené nádobě odstát a přidáváte pak med tak dlouho, dokud nedosáhne směs hustotu sirupu.

Bolest v krku, ztráta hlasu

Zkuste jeden stroužek česneku denně.

Snížení krevního tlaku

Česnek působí pozitivně na rozšíření cév, čímž se v nich snižuje tlak krve.

Novinka - česnek pro zvýšení mužské výkonnosti!

Opravdu, podle nedávné studie v Berlíně česnek vylepšuje dokonce i mužskou výkonnost a výdrž při sexu. Česnek napomáhá rozšíření tepen a zlepšuje tak proudění krve do pohlavního orgánu. Navíc zároveň posiluje tvorbu oxidu dusnatého, který se podílí se na spuštění erekce.

Další použití česneku

  • akné
  • astma a dýchací potíže
  • střevní obtíže
  • obtíže trávicího ústrojí
  • ledvinové obtíže
  • revmatismus
  • artritida
  • hmyzí bodnutí
  • bolest zubů
  • tuberkulóza
  • bradavice
  • hlísty

 http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/brokolice2.jpg

Překvapivý lék proti rakovině:  brokolice, květák a zelí

Proti nádorovému onemocnění může pomoci košťálová zelenina! Především brokolice, květák a zelí. Právě tato zelenina obsahuje mimo jiné látku zvanou sulforafan, která má zjevné protinádorové účinky.

 

Po celém světě vědci provedli epidemiologické studie, které mají potvrdit léčivou vlastnost tohoto druhu zeleniny. Studie v Číně prokázala o polovinu nižší riziko rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem košťálové zeleniny ve srovnání se ženami, které ji do svého jídelníčku nezařadily.

 

Jiné studie potvrdily ochranný účinek - především brokolice - při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty a plic. Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o třicet až padesát procent.

 

http://mirazood2.sweb.cz/ovoce%20zelenina/cibule.jpg

Cibule snižuje riziko rakoviny žaludku a chrání srdce

 

Vědci stále hledají nové léčivé látky ukryté v přírodě. Tentokrát se pod mikroskopy lékařských expertů ve výzkumných laboratořích dostaly dvě potraviny, které se běžně objevují na našich talířích - červená cibule a vodní meloun. U obou přitom objevili pro laika až neuvěřitelné léčebné schopnosti.

 

 

Červená cibule chrání před srdečními onemocněními

I když je u nás stále nejpoužívanější cibule bílá, její dočervena zabarvená odrůda se začíná hojně vyskytovat i v našich kuchyních. Červená cibule je velmi oblíbená ve středozemí, na středním východě a také v Indii, kde je základem mnoha chutných pokrmů studené i teplé kuchyně.

Vědci z čínské univerzity v Hong Kongu se rozhodli tuto zeleninu důkladněji prozkoumat a výsledky jejich studie přinesly důležitá zjištění o pozitivním vlivu červené cibule na srdce.

Tato obyčejná a široce dostupná potravina dokáže podle lékařů redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla a může tak pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Červená cibule zároveň dokáže udržovat zdravý cholesterol v krvi, čímž rovněž pomáhá chránit před chorobami srdce.

Nižší hodnoty špatného cholesterolu

K takovým závěrům došli vědci z Hong Kongu po zkoumání laboratorních křečků, které krmili potravou s vysokým obsahem cholesterolu a následně jim podávali rozmačkanou červenou cibuli. Po osmi týdnech klesly hodnoty špatného cholesterolu u křečků o 20%.

"Výsledky podporují tvrzení, že pravidelná konzumace cibule snižuje riziko koronárních srdečních onemocnění," řekl doktor Zhen Yu Chem, který výzkum vedl.

V Číně je nižší výskyt rakoviny

Cibule jsou již dlouho spojovány s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení. V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt různých druhů rakoviny mnohem nižší. Například v Číně, kde jsou cibule a česnek při vaření používány mnohem více než kdekoli jinde na světě, je riziko rakoviny žaludku nižší v průměru o 40%, ve státě Georgia v Americe, který je domovem jednoho druhu cibule, je výskyt rakoviny žaludku poloviční v porovnání s ostatními státy.