http://miroslavholes.sweb.cz/med/48.gif~original.gif           Něco málo o medu           http://miroslavholes.sweb.cz/med/48.gif~original.gif

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/A34.gif~original.gif

Med na šest způsobů. Víte, jak můžete tento zázrak zužitkovat a jak najít kvalitní med?

 

Med je přírodním sladidlem. Skvěle se hodí do čaje s citronem. Je sladký, voňavý a především i zdravý. Víte ale, jak ho využít na maximum? Připravit si z něj můžete medové máslo nebo masku na vlasy.

Med do čaje

Začneme klasikou, kterou každý zná, přesto je ale dobré si jí připomenout. Čaj s citronem a medem je skvělým pomocníkem při nachlazení. Avšak pozor! Nikdy nedávejte med do horkého čaje. Tím byste přišli o všechny cenné látky, které jsou pro tělo prospěšné. Čaj proto necháte alespoň minutu či dvě ochladnout.

Med každé ráno

Med je skvělou prevencí, rozhodně ale nepomůže v době, kdy už ležíte s vysokou teplotou v posteli. Med je zapotřebí jíst pravidelně. Každé ráno si tak dopřejte lžičku medu.

Med na spaní

Nemůžete večer usnout a v noci se často budíte? Zapomeňte na léky, raději si před spaní dejte medový nápoj. Do mléka dejte lžíci rozpuštěného medu, pořádně zamíchejte a vypijte.

Medové máslo

Milujete čerstvé pečivo s máslem? Ozvláštněte si chuť másla medem. Takzvané medové máslo připravíte ze změklého klasického másla a rozpuštěného medu. Poté stačí už namazat na chleba nebo uschovat v lednici.

Med s ořechy

Jestliže máte med v jídle rádi, pak si nenechte ujít ani pochoutku v podobě medu s ořechy. Do zavařovací sklenice tak nasypte ořechy a ty zalijte medem. Tento zázrak vám pomůže v boji proti artritidě, posílí imunitu, zlepší paměť a prospěje i vašemu srdci.

Med na vlasy

V neposlední řadě můžete med použít i v koupelně, a to třeba na vlasy. Připravte si medovou masku. Potřebovat budete jeden banán, dvě lžičky medu a trochu olivového oleje. Vše rozmixujte a naneste na vlasy. Masku nechte působit 15 minut a poté ji smyjte vodou.

Jak vybrat kvalitní med?

Navnadili jsme vás a nyní uvažujete, kam nejblíže skočit pro sklenici medu? Ze všeho nejlepší je najíst si svého včelaře. Pokud ale vyrážíte pro med do obchodu, pak i tam můžete najít kvalitní produkt. Ten poznáte například tak, že otočením sklenice se med nepřelívá. Kvalitní med je většinou ztuhlý. Jestliže je med tekutý, je nejspíš ředěný vodou.

 

 

 

Med

Med je jednou z nejzdravějších a nejčastěji používaných potravin. Obsahuje spoustu prospěšných látek pro lidský organismus, kromě většiny vitamínů v něm naleznete i minerální látky a důležité enzymy. Med je přírodním antibiotikem, jelikož je svým složením schopen ničit bakterie a posilovat imunitní systém. Pravidelná konzumace medu se na vašem zdravotním stavu brzy projeví. Med je skvělou prevencí proti rýmě, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipce a dalším chorobám. Čistí tělo od toxinů a volných radikálů.

Určení pravosti včelího medu.

 

Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/Med.jpg

 


http://miroslavholes.sweb.cz/med/A34.gif~original.gif


Pampeliškový med

400 velkých rozvinutých květů pampelišky,

2 celé omyté citrony bez jadérek,

2 kg krystalového cukru

 

Příprava:

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.

Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.

Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/pampeliska.jpg

Pampeliškový med - jinak

 

K přípravě pampeliškového medu použijeme pouze čerstvé nezavadlé květy - úbory pampelišky ,neboli smetanky lékařské, natrhané brzy na jaře,a to ihned na počátku kvetení. Do 1 litru vody nasypeme asi 200 pampeliškových květů a přidáme jeden středně veliký citrón i s kůrou, který rozkrájíme na menší díly. Směs 10 minut povaříme a potom ji necháme stát v klidu 24 hodin při pokojové teplotě. Po této době šťávu scedíme a zahřejeme do mírného varu.Za neustálého míchání rozpustíme ve vroucí šťávě 1 kg cukru.Po rozpuštění cukru pokračujeme ve varu šťávy ještě 15 až 20 minut, až natolik zhoustne, získá konzistenci medu.Pampeliškový med plníme do menších skleniček s uzávěrem a uchováme na chladném a temném místě.

http://miroslavholes.sweb.cz/med/cernybez.jpg

Med z černého bezu.

45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání.Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/sedmikraska.jpg

Sedmikráskový med

 

Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.

Potřeby: 500 květů sedmikrásek

3/4 l vody

2 citróny

75 dkg krystalového cukru

Příprava: viz. pampeliškový med

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/plastev.jpg

 

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/A34.gif~original.gif

 

MEDOVÁ LÉČBA

 

Medové mléko

Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku,ale často se nesprávně připravuje.

Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy,není-li zahřátý nad 40°C.Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie.

Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.

 

· Čaj s medem

Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C.Uvádíme recept na čaj podávaný při nachlazení,jehož účinek zvýšíme přidáním medu:

40g celých šípků(se zrníčky)

20g listů meduňky

20g květu heřmánku

20g lípového květu

Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15 - 20 min pod pokličkou ustát.Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek.Čaj pijeme vlažný.

 

 

· Vitamínová bomba

Následující míchaný nápoj z heřmánku,čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení.Měli bychom jej pít nejen jako lék,ale i kvůli prevenci.

100 -150 g medu

2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku

1 citrón

1 grapefruit nebo pomeranč

Do litru horké ,nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát.Potom scedíme,přidáme šťávu s citrónu,grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý,může jej nahradit pomerančem,který navíc obsahuje i více vitamínu C.

 

· Citrónová šťáva s medem

Následující recept je jednoduchý -potřebujeme k němu jen citrón a med.

Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu.Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu.Směs pomalu pijeme po doušcích.

 

 

· Proti kašli a chrapotu

Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití,ale i ke kloktání.

 

· Medová ředkev

Recept vypadá sice exoticky,ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá.

Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem.Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

 

· Denní dávka medu

Podle starých domácích receptů je vhodnou prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně.Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

 

 

· Doporučení

Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků,které se užívají při nachlazení.Když si léčite rýmu nebo bolení v krku,nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

 

· V čaji i v mléce

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

 

Víte že...

Med je pro svou biologickou hodnotu důležitou složkou potravy nejen dětí, ale i dospělých.

Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!

Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.

Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.

Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Recept na dlouhověkost:

Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku - recept na dlouhověkost známý 2.400 let

 

Med a skořice léčí většinu nemocí.

Nemoci srdce:Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani.Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem.Ti,kteří už infarkt prodělali a budou jíst toto denně,budou se držet míle daleko od dalšího infarktu.Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep.Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

http://miroslavholes.sweb.cz/cviky/med1.jpg

Artritida:Pacienti mohou denně,ráno a večer,jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1malou lžičkou skořice.Berou - li to pravidelně může se vyléčit dokonce i chronická artritida.

Infekce močového měchýře:Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Bolesti zubů:Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu.Aplikujte 3x na bolavý zub a bolest přestane.

Cholesterol:2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody,které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin.Podává - li se 3x denně je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.

Nachlazení:Ti,kdo trpí na časté nachlazení,by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s 1 lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem:Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.Med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému: Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí.Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek:1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka:Med obsahuje přírodní látky,které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Dlouhověkost:Čaj vyrobený z medu a skořice, je-li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku.Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody .Pijte 1 šálku 3x denně.To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou být svěží, jako ve 20 letech.

Pupínky:3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu.Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořeny.Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí:Každý den ráno,1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí.Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.

Rakovina: I pokročilá rakovina kostí,žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava:Cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 jsou čilejší a ohebnější. 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst:Po ránu kloktat 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Dech tak zůstává čerstvý po celý den.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/A34.gif~original.gif

 

Je včelí med zdravý?

Denně lžička medu dělá z dědy neposedu. I tak může vypadat chvála medu. Víte, proti kterým zdravotním neduhům pomáhá včelí poklad? Léčí nachlazení, virózy, kašel, ale rovněž poruchy krevního oběhu, zažívacího ústrojí a další.

Vysoký tlak

Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak. Léčba vysokého tlaku však patří zcela do kompetence lékaře - pokud budeme dodržovat všechny jeho pokyny a pravidelně užívat předepsané léky, můžeme si vypomoci i medem.

Lze s úspěchem využít i účinek bylinek a denně pít šálek čaje z květu hlohu slazený lžící medu. Tuto léčbu lze ale praktikovat nejlépe v ranních nebo dopoledních hodinách. Večer již není vhodná, protože by během noci mohlo dojít k příliš velkému poklesu krevního tlaku.

 

Poruchy trávení

Nejenže med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávicí soustavu, ale navíc dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů.

Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se med používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva.

Pravidelné pití medové vody ráno nalačno dokáže nejen snížit intenzitu a frekvenci obtíží, ale i urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.

Nachlazení, kašel, horečka

Léčba nemocí dýchacích cest medem byla a je i dnes nejznámějším zdravotním využitím. Lipový či jiný čaj slazený medem vyvolá pocení, po kterém klesá teplota a onemocnění začíná ustupovat.

Silice obsažené v medu zkapalňují hlen v průduškách a usnadňují tak jeho vykašlávání. A dílo pak završí hojivé dextriny, které tlumí bolest zanícených sliznic.

Med účinně pomáhá nejen při chřipce, angíně či zánětech průdušek, ale i při léčbě závažnějších a vleklých plicních chorob.

Čaj s medem je velmi vhodné podávat malým dětem s vysokou horečkou i proto, že při vysokých teplotách je v dětském organismu zablokován enzym, který štěpí řepný cukr na cukr jednoduchý. V krvi dítěte sice koluje dostatek cukru, ten ale nemůže být využit, nervové buňky trpí hladem po cukru a může dojít k jejich podráždění, které se projevuje svalovou křečí. Pokud v tomto případě podáváme dítěti čaj slazený medem, jednoduché cukry v medu okamžitě zasytí nervové buňky a ke křečím vůbec nedojde.

 http://miroslavholes.sweb.cz/med/med.jpg

Preventivní užívání medu

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu. Je vhodné med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolávat pálení žáhy, někdo nesnáší jeho vysoce sladkou chuť.

Při problémech spíše neurotického charakteru (nespavost, nervozita, neklidný spánek) je lépe denní dávku medu užívat večer před spánkem. V tomto případě je vhodné med rozpustit ve vlažném mléce, protože mléčné bílkoviny med částečně váží a zklidňující účinek medu je tak dlouhodobý.

Kdy není med vhodný

Med by pochopitelně neměli konzumovat lidé s alergií na něj. Sporné je také užívání medu při tak rozšířeném onemocnění jako je cukrovka i přesto, že med nijak dramaticky nerozkolísá hladinu cukru v krvi. Lékaři v tomto případě med zakazují hlavně proto, že základem úspěšné léčby cukrovky je dieta - pacient musí prakticky odvyknout sladké chuti. Užívání i malého množství vysoce sladivého medu by chuť na sladké spíše podpořilo a tím pacientovi znesnadnilo dodržování dietního režimu.

Někteří zubní a dětští lékaři nedoporučují maminkám podávat dětem med proto, že med poškozuje zubní sklovinu dětského chrupu. Tato domněnka však nebyla nikdy prokázána. Naopak:

Při zpracování řepného cukru se v těle spotřebovává vápník a fosfor, tedy prvky, které se nejrychleji uvolňují právě z dětské zubní skloviny. Pokud však dítě užívá potraviny s medem, který obsahuje tyto prvky v dostatečném množství, nemusí být sklovina o vápník ani fosfor ochuzována.

Med v dutině ústní působí protibakteriálně, protože obsahuje peroxid vodíku, který dovede ničit bakterie způsobující zubní kaz.

Dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný řepný cukr a sladilo pouze medem, téměř neznalo zubní kaz.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/med/Vcela.jpg

 


Co vše med dokáže?

–          obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů

–          je pro naše tělo výborně zpracovatelný, rychle se uvolní do krve a je okamžitým zdrojem energie

–          má schopnost ničit bakterie a každý má svůj osvědčený recept (med s cibulí, česnekem, zázvorem, s bylinným čajem)

–          pravidelná konzumace napomáhá prevenci angín, nachlazení, zánětů horních cest dýchacích a průdušek

–          posiluje naši imunitu

–          pomáhá léčit i kůži – popáleniny, suché rty, proleženiny, omrzliny, akné či poničené vlasy

–          dodá energii při rekonvalescenci

–          pomáhá při nespavosti (lžička medu před spaním)

–          uklidňuje přecitlivělé nervy (lžička medu ráno na lačno a večer před spaním)

–          je vhodný jako podpůrný prostředek při cukrovce

–          urychluje léčbu žloutenky

–          usnadňuje léčbu žlučníku a jater

Ať si koupíme med lesní či květový, měli bychom ho skladovat v uzavřeném obalu (keramika, sklo) v temnu a chladu. Nemusíme se bát jeho krystalizace, neboť se jedná o přirozenou vlastnost a kvalita se nesnižuje.