http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/17.gif

 

 

Plody, které léčí

 

        http://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/62.pnghttp://mirazood.sweb.cz/udrzba/Ovoce.PNGhttp://mirazood3.sweb.cz/Pomocne/65.png

 

 

 

Bez černý

- utišuje neuralgické bolesti, napomáhá látkové výměně (mírně projímá a usnadňuje močení), povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, je dodavatelem vitamínu A,B,C,E a dalších látek.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/Bez269ern.jpg

Účinky bezu černého

Bez černý má několik využití a doporučení, používá se například:

zácpa, průjem, nadýmání je častý problémem každého z nás, využijte tedy bez jako vhodný tišící prostředek proti křečím trávicího traktu nebo ostatním problémům.

působí proti zánětům mandlí kloktáním a také proti bolestivým zánětům (ischias, bolest páteře apod) formou šťávy z plodu.

proti horečkám z nachlazení ve formě horkého nálevu s květy bezu černého. Způsobuje zvýšené vyměšování potu a moče. Pro vyvolání pocení budete potřebovat 2 lžičky květu do jednoho šálku horké vody.

Bezinkový sirup je chutným a zdravým nápojem, jehož základní součástí jsou aromatické bílé květy bezu černého. Jak si ho ale vyrobit? čtěte v našem dalším článku.[/box]

Recepty z bezu černého

Horký čaj z květu bezu černého: pro přípravu horkého čaje budete potřebovat 2 lžičky květu do jednoho šálku horké vody.

Med z černého bezu: pro přípravu medu si nachystejte 30-40 velkých květů, 1l vody, 3 citrony, 1kg cukru krupice. Postup: květy zbavíme stonků, odstraníme nečistoty, květy dále roztrháme na malé kousky, zalijeme vodou a přidáme plátky citronu (citron důkladně omyjte). Poté vaříme přibližně 10-15 minut, ideálně 24 h nechám odstát na chladnějším místě. Po uplynutí 24 h přecedíme ideálně přes sítko, do výluhy přidáme cukr, a za častého míchání vaříme na mírném ohni přibližně 90 minut až med zhoustne – a máme hotovo, teď již jen med nalijeme do libovolných sklenic!

 

 http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Borůvky

- snižují hladinu krevního cukru (působí podobně jako inzulín), užívají se při žaludečních a střevních poruchách, jsou zdrojem vitamínu a tříslovin.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/boruvky2.jpg

Jaké látky jsou obsaženy v borůvčí a bobulích?

Borůvky obsahují antioxidanty jako je anthokyan či karoten, jež pomáhají tělu omezit aktivitu volných radikálů a snižují jejich vznik. Ve stejné gramáži ovoce jsou borůvky v porovnání s jahodami na tyto antioxidanty dvakrát účinnější a jsou dokonce třikrát silnější než švestky.

 

Jaký je zdravotní přínos plodů borůvek?

Bobule borůvek mají široké terapeutické využití. Obsahují vitamin C a velké množství karotenu, což zvyšují obranyschopnost organismu a pomáhá ochraňovat buňky před volnými radikály. U dětí borůvky podporují dokonce i růst. Plody borůvek výborně působí proti průjmu a zvracení, pomáhají jako antipyretikum a snižují tak přirozeně horečku.

Jejich močopudné a antiseptické účinky lze navíc využít při začínajícím zánětu močových cest. Dlouhodobé a pravidelné užívání borůvek zlepšuje zrak, pro jedince pracující dlouhé hodiny na počítači jsou vhodnou potravinou – oči se totiž díky borůvkám unaví později a vy tak budete více, a hlavně déle soustředěny na ta malá písmenka, která nám poskakují po obrazovce.

Plod borůvky má mimo jiné i protirakovinné účinky. Uvádí se také, že plody i listí borůvek pomáhají zvyšovat odolnost organismu vůči radiaci. Další přínos borůvek je, že podporují tvorbu dopaminu v těle. Ten je účinným doplňkem při tlumení nikotinové abstinence – takže, pokud chcete přestat kouřit, zapomeňte na drahé náplasti či lízátka, prostě vsaďte na borůvky! Studie prokázaly, že zralé plody jsou vhodným podpůrným prostředkem dokonce i při léčení neplodnosti.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Brusinky

- účinkují na ledviny a močové cesty u zdravých, kdežto u nemocných (ledviny, močové cesty) je nutno se vyvarovat požívání. Podporuje trávení, zvyšují chuť k jídlu.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/Brusinky2.jpg

Léčivé účinky

  • Působí jako antioxidant.
  • Posiluje imunitu.
  • Potlačuje únavu.
  • Pomáhá při zánětu střev a průjmech.
  • Pomáhá jako prevence zubního kazu.
  • Účinkuje při zánětů močových cest.
  • Pomáhá jako prevence zánětu ledvin.
  • Působí proti horečce.

Brusinka obsahuje množství antioxidantů, flavonoidů, tříslovin, kyselin, vitamínů A, B5, C, E a minerálů: hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, chrom, jód. Pro léčebné účely se využívá list, který je nejlepší sbírat na konci léta, kdy obsahuje nejvíce léčebných látek. Plody se sbírají v období srpna.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Dřínky

- působí proti střevním chorobám a střevním parazizům. Jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitamínu C.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/drinky.jpg

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa


Více zde: https://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/drin/

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa


Více zde: https://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/drin/

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa


Více zde: https://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/drin/

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa


Více zde: https://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/drin/

Dřínky a jejich léčivé účinky:

vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
působí proti stárnutí
podporují imunitní systém
zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
vhodný při průjmech
při problémech žaludku a trávicího ústrojí
ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
zdroj fosforu a draslíku
tlumí hučení v uších
pomáhá při nadměrném pocení
zlepšují chuť k jídlu
má analgetický, tonizující a posilující účinek
vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
působí proti horečce
pomáhá při bolestech hlavy
při anémii
v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa

Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

 

Vitaminový dřínkový čaj (macerát):

Podrcené sušené dřínky zalijte studenou vodou ( na šálek vody počítejte s polévkovou lžící dřínků )
Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková teplota, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Hložinky

- se používají pro snížení krevního tlaku, k prokrvení srdečních věnčitých cév.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/Hloh.jpg

Zdrojem antioxidantů

Ačkoli jsou hložinky malé, obsahují vysoké množství polyfenolů, což jsou silné antioxidační sloučeniny. Antioxidanty pomáhají neutralizovat nestabilní molekuly nazývané volné radikály, které mohou poškodit vaše tělo, pokud se nahromadí ve větším množství. Právě antioxidanty pomáhají odstraňovat volné radikály ven z těla.

Protizánětlivé vlastnosti hložinek

Chronický zánět může způsobovat mnohá onemocnění, jako je diabetes, astma, srdeční problémy, předčasné stárnutí kůže, některé infekce a dokonce rakovina. Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů mohou hložinky působit proti vzniku a působení molekul způsobujících záněty.

Snižování krevního tlaku

Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, může pro vás být dobrou zprávou to, že hložinky bývají v tradiční čínské medicíně používány jako léčba tohoto problému. Hložinky působí jako vazodilatátor, což znamená, že mohou uvolňovat zúžené krevní cévy a tím v konečném důsledku i snižovat krevní tlak.

Snižování tuku v krvi

V krvi se nachází dva typy tuků. Nazýváme je cholesterol a triglyceridy. Tyto tuky samy o sobě nejsou škodlivé – pokud jsou na normální úrovni. Dokonce hrají velmi důležitou roli při produkci hormonů a transportu živin v celém těle. Pokud jsou tyto tuky nevyvážené (zejména u obézních lidí), zejména vysoká hladina triglyceridů a nízký HDL (dobrý) cholesterol, dochází k hromadění plaku v krevních cévách. Pokud se plak stále hromadí, mohl by zcela blokovat krevní cévu, což by mohlo vést k infarktu nebo mozkové příhodě.

Hložinky na podporu trávení

Již celá staletí se hložinky používají právě na léčbu zažívacích potíží. Vhodné jsou zejména při trávení a bolestech žaludku. Proč má takové účinky na trávení?

  • Obsah vlákniny: hložinky obsahují vlákninu. O ní je známo, že napomáhá při trávení tím, že snižuje zácpu i průjem a působí jako prebiotikum. Díky vláknině dochází ke správným pohybům ve střevech, pravidelnosti vyprazdňování a ještě navíc ve správném obsahu – ve střevech tak nezůstávají „nečistoty“ ve formě zbytků jídla, která by se zde mohla dále rozkládat.
  • Prebiotikum: prebiotika jsou důležité pro vaše střeva. Živí totiž bakterie, které se ve střevech přirozeně vyskytují a mají zde svou důležitou funkci. Díky tomu si udržíte zdravé trávení.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

 Jablka

- povzbuzují střevní peristaltiku, posilují nervy, používají se v dietě proti otylosti. 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/jablka.jpg

Léčivé účinky jablek

Jablko je nejen chutným ovocem, ale samozřejmě nám dokáže pomoci s některými neduhy. Obsahuje totiž mnoho účinných látek jako vitamíny (především vitamín C a karoten), minerály (vápník, železo, fosfor, hořčík či draslík), vlákninu nebo nenasycené mastné kyseliny. Jablka byste měli konzumovat neloupaná, protože právě slupka obsahuje nejvíce cenných látek. Celý plod (zvaný malvice) je navíc z 83 % tvořen vodou, takže pravidelná konzumace jablek může tělo pomoci udržovat hydratované.

Toto ovoce má kladný vliv na imunitu, takže pomáhá organismus se bránit proti různým nebezpečím. Navíc tělo brání proti následkům stresu, který je v dnešní době zodpovědný za celou řadu více či méně závažných onemocnění. Jablka pozitivně působí také na kardiovaskulární systém (konkrétně na krevní oběh, srdce i cévy a navíc snižují hladinu cholesterolu a stabilizují hladinu krevního cukru). Podílí se také na detoxikaci organismu a celkově pomáhají s trávením (účinkují proti průjmu i zácpě apod.). Kromě toho dokážou kladně působit na psychiku a doporučovány jsou při chřipce i nachlazení.

 

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Jahody

- účinkují při jaterních, žlučníkových a krevních chorobách.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/jahody.jpg

Jahody jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů

Jahody obsahují mnoho účinných látek. Jsou např. výtečným zdrojem vitamínu C, ale obsahují i další vitamíny, stejně jako řadu důležitých minerálů (vápník, draslík, zinek, hořčík, železo atd.). Navíc se v nich vyskytují i organické kyseliny, flavonoidy, vláknina a velké množství vody, takže jsou mj. vhodné pro hydrataci organismu. Naopak neobsahují příliš cukrů, a to i přes svou sladkou chuť.

Zaměříme-li se na pozitivní účinky jahod na lidské zdraví, začít musíme vynikajícími antioxidačními vlastnostmi. Ba co víc, podle vědců z Tuftsovy univerzity v Massachusetts se dokonce jedná o nejlepší zdroj antioxidantů mezi všemi druhy ovoce! Díky tomu dokážou účinně pomoci s ochranou buněk, které tak zůstávají zdravé a efektivněji regenerují. Neméně zajímavé jsou však i další vlastnosti.

Jahody mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, neboť posilují srdeční sval a pomáhají proti jeho chorobám. Navíc jsou účinným „bojovníkem“ proti chudokrevnosti. Dále působí kladně na látkovou přeměnu, vylučování i na pohlavní orgány, protože pomáhají s jejich prokrvením i tvorbou testosteronu. Navíc se jedná o vhodnou prevenci proti tvorbě močových, žlučových a ledvinových kamenů a údajně i proti nádorovým onemocněním!

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Jalovčinky

- působí močopudně, zároveň dezinfekčně, proti revmatismu, povzbuzují chuť k jídlu. Při akutních nemocech ledvin se nesmějí používat.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/jalovcinky.jpg

Léčivé účinky

  • Tradičně se používá pro léčbu artritidy, dny a revmatismu.
  • Má diuretické a antiseptické vlastnosti.
  • Užívá se proti infekci močových cest (např. cystitida a uretritida).
  • Tradičně se používá pro léčbu střevních infekcí a žaludečních potíží.
  • Používá se jako léčba na kašel, bronchitidu a infekci horních cest dýchacích.
  • Lokálně se využívá jako léčba ran, bolesti svalů, lézí a abnormálního růstu kůže.
  • Používá se jako prostředek pro zpožděnou menstruaci, protože stimuluje děložní svaly.
  • Inhibuje růst řady virových kmenů (včetně herpesových a chřipkových kmenů).
  • Má antiseptické a adstringentní vlastnosti.
  • Působí jako přírodní insekticid.

Použití a přípravky

Pro lékařské použití se využívají sušené a zralé bobule, někdy také jehličí. Asi nejznámější je jalovčinka tím, že ginu (alkoholický nápoj) dodává jeho typickou výraznou chuť.

  • Bobule se často používají k dochucení pokrmů, jako jsou nádivky, zvěřina, šunka a vepřové maso.
  • Dříve se větvička této rostliny používala k zavěšení nad hlavními dveřmi, aby zabránila čarodějnici vstoupit dovnitř.
  • Jalovčinka je dostupná jako výtažek, tinktura, olej a čaj.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Jeřabiny

- podporují vyprazdňování, působí močopudně, proti revmatismu, jsou zdrojem vitamínu C.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/Jerabiny.jpg

U nás roste asi 10 druhů jeřábů, ale ke konzumaci jsou vhodné pouze  jeřáb obecný, moravský sladkoplodý jeřáb, oskeruše a černoplodá jeřabina.

Použití

U všech druhů jedlých jeřábů se sbírají především plody. Sušené jeřabiny jsou léčivé, léčivý účinek ovšem mají i listy a květy jeřábu. Jsou zdrojem velkého množství vitamínu C, mají ho dvakrát více než citróny. Dále obsahují karoteny, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a sorbinovou. V minulosti byly jeřabiny rozšířeným a účinným prostředkem proti kurdějím.

Z jeřabin se dají vyrábět kompoty, zavařeniny, suší se na čaj, nahradí rozinky, lze z nich připravit sirup.

Léčivé účinky

Jeřabiny jsou v léčitelství ceněny hlavně pro použití při léčbě revmatismu a ledvinových kamenů, používají se také při zánětech horních cest dýchacích a pro podporu tvorby a vylučování žluče.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

 Maliny

- působí mírně projímavě, jsou vhodné při nemocích látkové výměny (proti otylosti).

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/maliny.jpg

Plody maliníku jsou bohaté na antioxidanty, takže pomáhají s volnými radikály. Zároveň mohou pomoci při horečnatých chorobách, neboť podporují pocení a dokážou srazit vysoké teploty.

Plody maliníku se nazývají maliny a tvoří je drobné kuličky, konkrétně červené peckovice. Ty obsahují velké množství vitamínu C, ale také další vitamíny (A, B či E), minerální látky (železo, draslík, hořčík, zinek atd.), třísloviny nebo flavonoidy.

Užitečné části: využívány jsou především plody, zároveň ale také listy.

Léčivé účinky malin a listů maliníku

Plody maliníku jsou bohaté na antioxidanty, takže pomáhají s volnými radikály. Zároveň mohou pomoci při horečnatých chorobách, neboť podporují pocení a dokážou srazit vysoké teploty. Velmi dobře nám ovšem mohou pomoci i u zánětlivých onemocněních jako např. při zánětu průdušek. Doporučovány bývají rovněž pro zvýšení obranyschopnosti organismu i jako prevence proti různým civilizačním chorobám. Pánové je pak mohou zkusit na zlepšení sexuálních funkcí.

Listy maliníku naopak pomohou především ženám. Tak například mají velmi pozitivní vliv při potížích spojených s obdobím menstruace. Dále působí kladně na hormonální hladinu, plodnost, mohou usnadnit porod a po něm navíc příznivě zapůsobit na stažení dělohy. Čaj z listů maliníku je ovšem vhodný pro obě pohlaví, neboť může mírně pomoci s redukcí tělesné hmotnosti, a to i díky podpoře trávení a působení proti trávícím potížím. Navíc má diuretické neboli močopudné účinky.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Moruše

- působí proti zácpě, při srdečních a cévních chorobách, proti zánětům ústní dutiny (jako kloktadlo) a podporuje tvorbu krve.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/moruse.jpg

Moruše jsou chutné a výživné bobule, kterým se těší lidé na celém světě. Moruše jsou plodem ze stromu Morus alba. Je to přirozeně sladké ovoce, které vypadá velmi podobně jako ostružiny. Moruše roste na stromech a pěstuje se v teplých oblastech Asie, Afriky a Ameriky.

Existuje několik druhů moruše, které zahrnují červené, černé a modré verze ovoce. Ovoce moruše je obvykle k dostání v sušené formě. Jedná se o univerzální ovoce a lze je snadno integrovat do různých receptur. Listy stromu moruše obsahují živiny, které se používají jako potrava pro chov bource morušového a roste ve svazcích nazývaných "peckovice". Ty jsou také používán pro různé léčivé vlastnosti, jako je při léčbě vypadávání vlasů, dále jsou protizánětlivé a působí antibioticky.

Moruše je energickou zásobárnou živin a je výborným zdrojem bílkovin. 85 gramů moruše má 9 gramů bílkovin. Moruše je obrovským zdrojem železa, vápníku, vitaminů A, C, E a K, kyseliny listové, thiaminu, pyridoxinu, niacinu a vlákniny. Antioxidanty obsažené v moruši „opravují" volné radikály. Resveratrol, antioxidant, se v moruši vyskytuje hojně. To přispívá k podpoře zdraví srdce a celkové vitalitě.

Moruše je také bohatá polynutrienty jako anthocyaniny, flavonoidy, lutein Zea-xanthin, B-karoten a A-karoten.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Ostružiny

- šťáva je krvetvorným a posilujícím nápojem (zejména pro chudokrevné a rekonvalescenty po nakažlivých chorobách), užívá se též při kašli a chrapotu.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ostruziny2.jpg

Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti.

Plody tvoří souplodí peckoviček a jsou nazývány ostružiny. Z účinných látek můžeme jmenovat vitamíny (především C, ale také B), minerály (vápník, železo, draslík, hořčík) či flavonoidy.

Užitečné části: využívány jsou plody, často ale také listy.

Léčivé účinky ostružin a listů ostružiníků  

Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti. Náš organismus tedy dovedou chránit proti volným radikálům, které se mohou podílet na jeho rychlejším stárnutí. Především plody jej tedy pomáhají udržovat mladší a zdravější. Kromě toho působí pozitivně také na naši obranyschopnost, takže z dlouhodobého hlediska nám mohou opravdu velice pomoci.

Ostružiny dále podporují léčbu mnoha onemocnění jako nachlazení, chřipka anebo angína. Velmi dobře působí také na trávení, a to včetně potíží jako průjem apod. Podporují také cévy, umějí pomoci s křečovými žilami či hemoroidy. Údajně také zpomalují množení rakovinných buněk. Ženám navíc pomáhají s bolestivou menstruací, u mužů se zase hovoří o lepším prokrvení při poruchách erekce. Listy ostružiníku působí diureticky (močopudně )a zevně na ekzémy a hůře se hojící rány.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Černý rybíz

- užívá se proti revmatismu, má antibakteriální účinek a chrání organismus před původci zánětu plic; je zdrojem vitamínu C.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/cerny_rybiz.jpg

Černý rybíz má vysoký obsah vitaminu C, který je vzhledem ke své schopnosti zlepšovat vstřebávání železa životně důležitý pro vegetariány. Při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranč. Z jedné polévkové lžíce o obsahu 15 g získá organismus 30 mg vitaminu C, což jsou tři čtvrtiny doporučené denní dávky. Výzkumy bylo prokázáno, že vitamin C obsažený v černém rybízu je mimořádně stabilní; rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 procent tohoto vitaminu.
Slupky z černého rybízu obsahují pigment zvaný antokyan, který zabraňuje šíření bakterií typu E - časté příčiny žaludečních potíží. Ve Skandinávii se sušené rozemleté slupky používají jako prostředek proti průjmu.
 

Antokyan má navíc protizánětlivé účinky, proto nápoje z černého rybízu tiší bolesti v krku.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Červený rybíz

- působí proti aterioskleróze, ledvinovým a jaterním chorobám, je zdrojem vitamínu C.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/rybiz.jpg

Léčebné účinky

  • Pomáhá při léčbě křečových žil.
  • Vhodný při léčbě hemoroidů.
  • Posiluje imunitu.
  • Zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti.
  • Vhodný při chřipce a nachlazení.

Použití a přípravky

Červený rybíz je bohatý zdroj vitamínů: obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Obsahuje zinek, vápník, draslík a rutin.

Bobule červeného rybízu snižují horečku a posilují oslabený organismus – jsou vhodným doplňkem při nachlazení, chřipce a při rekonvalescenci.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Šípky

- užívají se při nachlazení a horečnatých nemocech, regulují stolici a močení, jsou zdrojem vitamínu C.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/sipky.jpg

Léčivé účinky

  • Pomáhá při onemocnění močového ústrojí a ledvin.
  • Působí preventivně proti nachlazení a infekcím.
  • Zpevňuje cévní stěny.
  • Pomáhá odstraňovat křečové žíly.
  • Pomáhá proti jarní únavě.
  • Zlepšuje schopnost soustředění.
  • Uklidňuje a posiluje imunitu.
  • Vhodný při zácpě.

 

Použití a přípravky

Šípek se používá hlavně ve formě čaje, který je vhodný k celkovému posílení organismu a je možné ho použít i při zánětech močového ústrojí či při ledvinových či močových kamenech nebo jen jako prevence těchto onemocnění.

Protože šípek obsahuje velké množství vitaminu C, je vhodné z něj vytvářet zavařeniny, kompoty či domácí vína. Olej, který se vyrábí ze semen šípků, je možné využít pro udržení pevné struktury vlasů.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Švestky

- v malém množství jsou vhodným prostředkem při zácpě, ve větším množství mohou způsobit zažívací potíže.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/SVESTKY2.jpg

Švestky jsou doporučovány při redukční dietě, neboť zabraňují ukládání většího množství tělesného tuku. Kladně působí také na kardiovaskulární soustavu

Švestky nám mohou pomoci především s trávením

Švestky sice obsahují mnoho výše zmíněných látek, tvořeny jsou ale především vodou. Mohou se tedy podílet na správné hydrataci organismu. Předně ale mají kladný vliv na trávící soustavu. Podporují kupříkladu činnost střev. Zlepšují totiž jejich peristaltiku, čistí je a patří mezi účinná přírodní projímadla, která jsou vhodná i pro děti. Pomáhají tedy proti zácpě, a to i chronické. Dokonce se o nich hovoří v souvislosti s preventivními účinky proti rakovině střev!

Švestky jsou rovněž doporučovány při redukční dietě, neboť zabraňují ukládání většího množství tělesného tuku. Kladně působí rovněž na kardiovaskulární soustavu – podporují krevní oběh, snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a preventivně působí i proti kornatění tepen (tzv. ateroskleróze). Pozitivní vliv mají i na močový sytém, kladně mohou ovlivňovat rovněž psychiku a díky detoxikačním účinkům se podílejí na prevenci dny (pakostnice) a revmatismu.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

 Trnky

- pomáhají při chorobách srdce a krevního oběhu, při onemocnění dolních cest močových, při průjmech a žaludeční slabosti, jsou zdrojem vitamínu C.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/Trnky.jpg

Trnky obsahují  třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

  • plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na  při poruchách trávení a průjmech.
  • sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Plody trnky a její účinky:

  • stahující účinek
  • antiseptické účinky
  • přírodní diuretikum
  • zlepšují chuť k jídlu
  • lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
  • při metabolických poruchách
  • při zánětech močového měchýře
  • zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
  • prospívá peristaltice střev
  • působí proti nadýmání
  • příznivý vliv na srdce, krevní oběh
  • posiluje žaludek a čistí krev (květy)
  • projímavý účinek (květy)


Více zde: https://superpotraviny.webnode.cz/bobulovite-ovoce/trnka-slivon-trnita/

Trnky obsahují třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na při poruchách trávení a průjmech.
sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Plody trnky a její účinky:

stahující účinek
antiseptické účinky
přírodní diuretikum
zlepšují chuť k jídlu
lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
při metabolických poruchách
při zánětech močového měchýře
zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
prospívá peristaltice střev
působí proti nadýmání
příznivý vliv na srdce, krevní oběh
posiluje žaludek a čistí krev (květy)
projímavý účinek (květy)

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Višně

- užívají se při chorobách jater, chudokrevnosti a jako prostředek podporující trávení.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/Visne.jpg

Višně jsou bohaté na antioxidanty, z vitamínu obsahují ve významné míře vitamín A či betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E, vitamín B. Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu. Působí protizánětlivě, snižují cholesterol a pomáhají při regeneraci svalů. Jako proslazené a vypeckované jsou vhodné pro děti místo bonbónů.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif

Další ovoce a zelenina

    ovoce    http://mirazood.sweb.cz/udrzba/but25.jpg    zelenina

 

 

Je samozřejmé, že vhodné jsou pouze zralé a čerstvé (nezkvašené) plody. Šťávy z nich mají zpravidla vysoký obsah vitamínů i nerostných látek, zejména Ca, K, Na, Mg a P. Proto při lisování šťávy si musíme počínat šetrně. Malé množství je nejlépe vytírat z plodů přes žíněné nebo plastikové sítko dřevěným hříbkem do podložené porcelánové nádoby.

http://miroslavholes.sweb.cz/Plody/ranke021.gif