http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/a-klokje-links.gif                                                                   http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif                                                                               http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/a-klokje-rechts.gif

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/Domcnost.gif                   Rady do domácnosti          http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/Domcnost3.gif

 

 

 

Na skvrny od vína pomáhá citron

Skvrny od bílého vína-odstraníme poměrně snadno.Stačí znečištěné místo navlhčit vodou a pak přetřít lihem.Zašpiněný ubrus co nejdříve vypereme v horkém roztoku nějakého saponátu.

Skvrny od červeného vína-můžeme čistit několika způsoby:

-Ihned je posypeme solí a po chvíli vypereme běžným způsobem.

-Pokapeme je bílým vínem,přetřeme vodkou a normálně vypereme.

-Skvrny natřeme vepřovým sádlem a po delší době vypereme.

-Skvrny zakryjeme navlhčeným chlebem a vypereme v čisté teplé vodě.

-Z hedvábí nebo vlny odstraníme skvrny od červeného vína nejlépe čpavkem.

-Skvrnu pokapeme citronovou šťávou,vymneme a ihned vypereme.Můžeme jí také roztokem kyseliny citronové nebo citronovou šťávou vytřít.

-Skvrnu z bílého ubrusu odstraníme tak,že látku navlhčíme rozpuštěným odbarvovačem a pod ubrus položíme mísu s vroucí vodou.

-Staré skvrny čistíme 1O% roztokem kyseliny vinné nebo citronové a běžně vypereme.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/vino.gif

Photobucket - Video and Image Hosting

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Řezané květiny mohou dlouho vydržet

-Přineseme-li řezané květiny,musíme je nejprve ostrým nožem seříznout,nejlépe pod vodou,aby se do kapilár stonků nedostal vzduch.Odstraníme všechny povadlé a přebytečné listy a necháme květiny odpočinout-až po hlavičky květů je ponoříme do odstáté vody a necháme je tam asi hodinu.Teprve pak je dáme do vázy s vodou.

-Máme li vlastní zahrádku,řežeme květiny pouze  časně ráno,dokud je rosa pak déle vydrží.Nikdy je nenecháváme ležet na slunci.

-Téměř všem květinám musíme denně měnit vodu.Vyjímku tvoří narcisy a hyacinty,které vylučují slizovitou šťávu,a také gerbery a konvalinky,kterým vyhovuje teplejší voda.

-Když měníme vodu,odřezáváme u květin konce stonků.Nesmíme bramboříky při tom ale stonek přiliž stisknout,hůř by pak sál vodu.U růží odřezávání není nutné,odstraníme však trny.

-Řezané květiny déle vydrží,přidáme-li do vody trochu cukru v množství asi půl lžičky na litr vody.Musíme však brát v úvahu, že ve sladké vodě se rychle množí bakterie a některé květiny,např. konvalinky a bramboříky,ho vůbec nesnášejí.Nemáme-li pro tento účel doma koupený speciální přípravek.můžeme si pomoci také tabletou acylpyrinu nebo špetkou soli.

-Chceme-li,aby se květiny ve váze rychle rozvinuly,zkusíme přidat do vody kapku čpavku.

-Jiřiny a astry řežeme rozkvetlé,ostatní květiny je lépe řezat v poupatech,která jsou však již vybarvená.

-Na životnost květin ve váze mohou mít vliv i jiné věci v blízkosti kytice nebo sama kombinace květin v kytici.Například karafiáty rychle uvadají,jsou-li poblíž zralá jablka.Sousedství jiných květin nesnášejí orchideje,lilie,hrachor vonný nebo žluté primule,proto je nikdy nedáváme do kombinovaných kytic.Produkty ,které do vody vylučují růže,jsou pro jiné květiny jedovaté a urychlují jejich vadnutí.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/rezanekvetiny.gif

 Photobucket - Video and Image Hosting

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Žvýkačku obložte ledem

Žvýkačky nejsou jen zlozvykem,ale posilují lícní svaly,pevnost zubů a poslouží i k nouzovému vyčištění zubů.Podaří-li se vám přilepit žvýkačku na koberec,obložte ji nejprve kousky ledu.Když zkřehne,rozlomte ji a odlepte.Skvrnu natřete kašičkou z benzínu a magnézia a nakonec dočistěte mýdlovou vodou.

Žvýkačku z oděvů odstraníme podobným způsobem.Opatrně ji odloupněte třeba tupým nožem a skvrnu pak navlhčete trichlorethylenem.Rukojetí lžíce ji třete a zbytek roztoku vytlačte do podložky z čistého hadříku.Potom postižené místo přetřete benzínem a nakonec vlhkou utěrkou.Je to trochu složité že?Nejlepší zřejmě bude dávat si pozor,abyste tuto proceduru nemuseli absolvovat.

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/zvykacka.jpg 

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Záclony vymáchejte v inkoustu.

-Záclonoviny z umělých vláken můžeme prát v pračce.Aby se nepoškodily,složíme je do tvaru knihy,podobně jako překládáme listové těsto.Navíc je můžeme vložit do povlaku na polštář.

-Kuchyňské záclony velmi rychle žloutnou.Aby se jim zase vrátila jejich bělost,namočíme je na noc do studené vody,v níž rozpustíme hrst soli.

-Chceme-li oživit záclony krémové barvy,ponoříme je po vyprání do odvaru z čaje.

-Silonové záclony budou zase sněhobílé,když je po vyprání a důkladném vymáchání ještě jednou vymácháme ve vodě,do níž přidáme kávovou lžičku inkoustu.Tento trochu neobvyklý postup stojí za vyzkoušení.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/zaclony.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Kůži pomůže pomerančová kůra

-Kožený kabát nebo sako,který ztratil lesk,přetřeme čerstvou pomerančovou kůrou.Manžety a límec kožených oděvů občas přetřeme glycerinem.

-Výrobky z tmavé kůže můžeme čistit kávovou sedlinou.Ještě vlhkou ji zabalíme do vlněného nebo flanelového hadříku a kůži jím přetřeme.Bude se lesknout jako nová.

-Starým oblýskaným či odřeným semišovým oděvům nebo výrobkům,pomůže když je přetřete měkkým hadříkem namočeným v roztoku čpavku (v poměru čtvrt sklenice čpavku na tři čtvrti sklenice vody).Potom ji opláchněte čistou vodou a nakonec octovou vodou (v poměru lžička octa na litr vody)

-Starší kožené kabelky nejprve opatrně omyjeme teplou mýdlovou vodou,do které přidáme trochu čpavku,pak je vysušíme a přetřeme hadříkem namočeným v ricinovém oleji.

-Jsou-li nám kožené rukavice těsné,zabalíme je na dvě až tři hodiny do vlhkého ručníku,pak je oblečeme a usušíme na rukou.Jsou-li tvrdé,zlehka je potřeme glycerinem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/kuze.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Sklo vyčistíme punčochami

-Skla a zrcadla,nejsou-li příliš špinavá,můžeme umýt vypranými silonovými punčochami nebo punčocháči.V tomto případě je stačí omýt studenou vodou a přeleštit.

-Zrcadla a skleněné výplně nábytku můžeme čistit také směsi ze stejného množství vody a čpavku.Rohy vyčistíme vatou namotanou na zápalce.Musíme však dávat pozor,aby se roztok nedostal na dřevo.Omyté sklo dosucha vyleštíme měkkým hadříkem.

-Okenní skla,zrcadla a skleněné předměty snadno vyleštíme  do vysokého lesku,když je předtím omyjeme slanou vodou.Používá se lžíce soli na litr vody.

-Mušince z oken a zrcadel odstraníme hadříkem namočeným do lihu nebo do octa.Když omyjeme skla s přídavkem trošky petroleje,nebudou mouchy na ně sedat.

-Okenní skla se nebudou potit,když je na vnitřní straně přetřeme roztokem jednoho dílu glycerinu a deseti dílu lihu.Potom je ještě přeleštíme flanelem nebo jelenicí.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/zrcadlo.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Jak na to

-Mosazné předměty vyčistíme a vyleštíme do vysokého lesku směsi octa a soli,kterou nanášíme flanelovým hadříkem a přetíráme kouskem vlněné tkaniny.

-Po delším nošení mohou být kolena kožených kalhot či lokty kožených bund a kabátů vytahané.Tento nedostatek napravímetak,že vytahaná místa z rubu jemně poklepeme mírně zahřátou žehličkou.

-Rezervní prádlo,kterí nepoužíváme,nikdy neškrobíme,ale čas od času vypereme,aby nezežloutlo.Škrob někdy plesnivý a skvrny od plísně by se pak těžko odstraňovyly.

-Dřevěné nádobí časem černá.Ztmavnutí není na závadu,ale můžeme mu zabránit.Předměty ponoříme asi na hodinu do roztoku vlažné vody a trochu chlóru.Pak je opláchneme čistou vodou.

-Žloutky přidáváme do polévek a omáček pro zjemnění a vylepšení chuti.Vléváme je až na poslední chvíli a v tekutině je jen prohříváme,už je nevaříme.Varem by se totiž srazily v krupičku,která by pokazila hladkou konzistenci pokrmu.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/mosaz.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Stříbro

Stříbrné předměty lze čistit několika způsoby:

-Umyjeme je saponátem,opláchneme čistou vlažnou vodou a do sucha utřeme hadříkem.Oxidační skvrny zlikvidujeme speciální vatou,nemáme-li ji po ruce,stejně dobře poslouží cigaretový popel na kousku obvazové vaty.

-Umyjeme je v mýdlové vodě s trochou čpavku a po zaschnutí je vyleštíme.

-Pokapeme je citronovou šťávou,umyjeme horkou vodou a pak do sucha vytřeme a vyleštíme.

-Můžeme také umýt 90% lihem,pak důkladně vyleštit.

-Odolné skvrny odstraníme kašičkou z cigaretového popela a jedlého oleje.

-Vyčistíme a vyleštíme je vatou namočenou v octě.

-Ponoříme je na pět minut do vroucí vody s větším množstvím soli a ještě horké je utřeme a vyleštíme.

-Stříbrný příbor dobře umyje voda z vařených brambor nebo nastrouhaná křída s denaturovaným lihem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/stribro.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Jak na skvrny

-Skvrny od kávy zkuste z bavlny vyčistit vodou s čpavkem nebo vodou s kuchyňskou solí.Na vlněnou látku použijte vodu s alkoholem.

-Vosk přežehlete přes savý papír a dočistěte jej terpentýnem.

-Látku znečištěnou čokoládou perte střídavě v teplé a studené vodě.

-Skvrny od kávy a ovoce namočte do kyselého mléka.

-Mastnotu posypte dětským zásypem a fechte ho asi hodinu působit.Potom tampónujte benzínem nebo terpentýnem.

-Na skvrny od inkoustu použijte kyselé mléko nebo teplou citronovou šťávu.

-Místa znečištěná propisovací tužkou zkuste vyčistit alkoholem.

-Skvrny od rzi čistíme stejným způsobem jako inkoust,ale jde to o něco hůře,zvláště jsou-li staršího data.

-Jodová tinktura zmizí hned ponoříme-li ji do horké vody.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/skvrna.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Při žehlení si pomozte papírem

Místa připálená žehličkou můžeme vyčistit několika způsoby:

-Připálené místo ihned přetřeme čerstvě rozříznutou cibulí. Musí však jít o látku z přírodních vláken.

-Ve vodě rozpustíme trochu chlorového vápna,přecedíme ji, do roztoku namočíme hadřík ,kterým postížené místo třeme tak dlouho ,až připálení zmizí. Pak je ještě vytřeme čistou vodou.

-Skvrnu potřeme citronovou šťávou a posypame práškovým cukrem.Po chvíli důkladně vypereme  ve studené vodě.

-Spálené místo namočíme studenou vodou,posypeme jemnou kuchyňskou solí a po chvíli vypereme.

-Zažloutlé místo od spáleniny na vlněném svetru se pokusíme odstranit tak, že je třeme střídkou ze staršího chleba.

-Hedvábné halenky a šaty žehlíme po rubové straně, jinak hedvábí na některých místech získá nepřirozený lesk, kterého se už nezbavíme.

-Aby se naškrobené prádlo nelepilo na žehličku,přidáme do roztoku na škrobení malé množství soli.

-Puky budou pevnější a trvanlivější,když je při žehlení podložíme mokrým balícím papírem.

-Ruční práce žehlíme tak,že látku vložíme na žehlící desce mezi dva hedvábné papíry.Pak opatrně žehlíme z obou stran a dbáme na to,aby se papír nekrčil.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/zehlicka.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Lednička

Lednička je dnes tak běžnou součástí našich domácnosti ,že ji bereme jako samozřejmost a většinou ji nevěnujeme moc pozorností.

Jak tedy správně ledničku odmrazovat?Způsobu je mnoho a je těžké říci,který je nejvhodnější.Dobře se však osvědčuje tento:Lednici vypneme,misky na led naplníme teplou vodou (ne vařící) a postavíme je na výparník.Vodu podle potřeby vyměňujeme.Námraza se odlupuje ve velkých kusech a nezanechává v ledničce ani okolo ní vodní spoušť.

Po odmrazení ledničku vymyjeme teplou vodou s trochou octa,který odstraňuje zápach.Nezapomínáme na povrch ledničky a její zadní stranu,která bývá plná usazeného prachu.Po umytí necháme ledničku chvíli větrat.Gumové těsnění myjeme jen teplou vodou a čas od času ho natřeme glycerinem.

Do ledničky nikdy nedáváme teplé pokrmy,protože by se rychleji tvořila námraza.Ledničku také také nepřeplňujeme a pokrmy neukládáme na sebe,protože tím zabraňujeme proudění vzduchu.

Zápach z ledničky odstraníme tak,že do ní postavíme sklenici vody s octem.

Potřebujeme-li ledničku nahradit například na chatě,stačí postavit láhev s pivem do vědra s pískem,jeho povrch posypat půl kilogramem soli a několikrát na ní nalít vodu.Za půl hodiny bude obsah láhve doslova ledový.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/lednice.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Jak na to

-Mladou a stále svěží pleť si můžete uchovat i bez nákladných kosmetických přípravků.V 1 litru vody povařte hrst otrub a šťávu z půlky citronu.Scezeným odvarem si každý den omývejte obličej.

-Petrželová nať je osvědčeným prostředkem sloužícím k vybělení pleti.Pihy a tmavé skvrny omývejte šťávou z rozmixované čerstvé nati,nebo si na obličej přikládejte obklady-gázu namočenou v petrželové šťávě.

-Na akné pomáhají obklady z dobře omytých a rozmixovaných lístků hlávkového salátu.

-Vaše pleť bude zaručeně lesklejší,čištší a hladší,vypijete-li každé ráno nalačno sklenici teplé vody,do které vymačkáte šťávu z půlky citronu.

-Ztratily vaše vlasy lesk a sílu?Zkuste jednou místo obvyklého šamponu tento recept: v misce smíchejte 3 žloutky, 1 dcl rumu a několik kapek citronu. Takto získaný krém dobře vetřete do vlasů a necháte 10 - 15 minut působit. Pak vlasy důkladně opláchněte teplou vodou a do poslední lázně přidejte ocet,jehož přičiněním zmizí zápach vajec. S výsledkem budete spokojeni.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/Plet.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Jak na to

-Skvrny od vaječného žloutku necháme zaschnout,a pak je vykartáčujeme a vypereme ve vlažné vodě s trochou čpavku.

-Skvrny od vaječného bílku vypereme ve vlažné vodě s trochou čpavku.Používáme-li čpavek na barevnou látku,musíme nejprve na kousku materiálu vyzkoušet,jestli ho čpavek nepoškodí.

-Skvrny od hořčice za čerstva vypereme v saponátovém roztoku nebo octové vodě.

-Skvrny od kečupu odstraníme octovou vodou.

-Skvrny od majonézy vypereme ve vodě se saponátem,na stálobarevné materiály přikápneme do lázně trochu čpavku.

-Skvrny od medu vypereme v horkém mýdlovém nebo saponátovém roztoku a látku dobře vymácháme.

-Skvrny od čerstvé kávy na chvíli ponoříme do studeného mléka,pak látku vypereme v saponátovém roztoku a dobře vymácháme.

-Skvrny od tuku nejprve vyžehlíme mezi dvěma savými papíry,zbytek pak odstraníme benzínem.Na pleteninách je vyčistíme kašičkou z pracího prášku a vody.Kašičku vetřeme do skvrny a za 20 minut vymyjeme teplou vodou.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/Vejce.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Sýr balíme do mokrého ubrousku

-Sýry ukládáme na chladných místech,né však na mraze.Sýr je přírodní produkt,který postupně dozrává a nejvhodnější teplota pro jeho uskladnění je kolem 12°C.V chladničce ho můžeme skladovat i v přihrádce na zeleninu, máme-li však k dispozici chladnou komoru,lepší místo si ani nemůžeme přát.

-Sýr vyndáme z ledničky nebo komory asi hodinu před podáváním,aby se v pokojové teplotě mohla naplno rozvinout jeho vůně.

-Aby nám sýr neztvrdnul,zabalíme ho do alobalu nebo do plátna namočeného ve slané vodě.Rada našich babiček - navlhčený lněný ubrousek - platí i dnes.

-Tvrdý sýr lépe nařežeme,když nůž předem nahřejeme. Ztvrdlý sýr bude znovu chutný a použitelný,když ho asi na hodinu dáme do studeného nebo do vlažného mléka. Ztvrdlé zbytky sýra můžeme také namočit do mléka a po změknutí je nastrouhat na špagety apod.

-Na smažení jsou nejvhodnější méně tučné sýry eidamového typu.Smažíme-li tučnější sýr,obalíme ho z obou stran šunkou nebo salámem,aby se úplně neroztekl.Sýr po usmažení ihned servírujeme, necháme-li ho vychladnout je "gumový" a nechutný.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/syr.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Máte problémy s vlasy?

-Máte-li "elektrické vlasy", rozšlehejte 6 lžic bílého jogurtu s jedním vajíčkem.Směs vmasírujte do pokožky na hlavě a necháme asi 10 minut působit.Potom vlasy dobře opláchněte vodou.

-Mastí-li se vám vlasy,vyzkoušejte tento recept:smíchejte 5 lžiček citronové šťávy a 5 lžic bílého jogurtu.Vetřete do vlasů a po deseti minutách opláchněte.Při pravidelném používání by se vám vlasy měly přestat mastit.

-Tvoří-li se vám ve vlasech lupy,zkuste alespoň dvakrát týdně masírovat vlasovou pokožku vodou,ve které jste vařili celer.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/vlasy.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Zdravotní problémy

Popraskané paty

Na suché a popraskané paty, které trhají punčochy a bolí je tu rada: večer po umytí teplou vodou si namažte postižená místa rozkrojeným citronem a do postele si navlečte ponožky. Po několikerém opakování bude pokožka jemná, hladká a měkká. (Aby překrojený citron déle vydržel, kápněte na talířek trochu octa a citron na něj položte.)

Popraskané ztvrdlé paty budou opět vláčné, pokud si je budete drhnout pemzou nebo jiným odstraňovačem ztvrdlé kůže a každý večer po mytí si nohy namažete obyčejnou lékařskou vazelínou.

Další možnost je: v lékárně si koupíme čistou neparfémovanou vazelínu, po umytí promastíme nohy a navlečeme mikrotenové sáčky jako ponožky. Ráno budeme mít nohy vláčné jako mimino. Navíc se zahojí i drobné oděrky. Vazelína je také dobrá na spáleniny. Za 10 minut je po bolesti a po více aplikacích se kůže krásně zahojí.

 

-Žáha nás přestane pálit,napijeme-li se osolené vody.

-Krvácení z nosu zastaví zředěná citronová šťáva.

-Rozpraskané rty se lépe hojí,natřeme-li je smetanou.

-Chrápání vašeho partnera ustane,dotknete-li  se jeho ohryzku.

-Škytavku zastaví rychlé polknutí lžičky cukru.

-Proti průjmu jsou velmi účinné sušené borůvky.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/boruvky.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Něco pro hospodyňky

-Měkký chléb se nebude drolit,budeme-li jej krájet nahřátým nožem.

-Tuhé maso změkne,potřeme-li je na noc po celém povrchu hořčicí.

-Máslo zůstane dlouho čerstvé,když jej polijeme vystydlou povařenou slanou vodou.

-Hořčice nevysychá,přidáme-li do ní špetku mouky nebo soli.

-Zralé semeno kopru je výborná náhražka kmínu.

-Kapusta není při vaření cítit,vaříme-li ji s chlebovou kůrkou.

-Rozkrojená cibule se nebude kazit,když potřeme řez máslem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/kapusta.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Na sklo zkuste gumu

-Skleněné nádobí se bude více lesknout,umyjeme-li ho ve vodě s přípravkem octa a soli.Potom ho opláchneme v čisté vodě a vyleštíme. Zašlé sklo nejlépe umyjeme v osoleném roztoku vlažného lihu nebo v roztoku 8 dílu vody a 1 dílu kyseliny solné.Velmi dobrým prostředkem je také použitý citron - stačí jím sklo důkladně vytřít a pak opláchnout čistou vodou.Stejně dobře poslouží i noviny natrhané na kousky, které vhodíme do nádoby (třeba do láhve), zalijeme teplou slanou vodou, dobře protřepeme a opláchneme nejprve slanou vodou a pak čistou. Sklo dobře čistí také brambor a kávová usazenina.

-Připálená a tmavá místa na varném skle nikdy nečistíme hned. Nádobu naplníme vlažnou vodou a odmašťovacím prostředkem a po čase ji zlehka, nikdy né drátěnkou,umyjeme.

-Broušené sklo dokonale vyčistíme a vyleštíme,když ho umyjeme směsí ze čtvrt litru octa a šest lžic soli.

-Kousky rozbitého skla slepíme tvarohem s nahřátým vápnem nebo vodním sklem s arabskou gumou.Potřebujeme-li průhledné lepidlo, připravíme si ho ze stejných dílů želatiny,lihu a vinného octa.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/sklo.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Bílek

Vaječný bílek v domácnosti používáme především k přípravě sněhu,který je důležitou součástí mnohých jídel.Chceme-li ušlehat pevný a tuhý sníh, přidáme do bílků před šleháním špetku soli.Bílky na šlehání nemají být studené,nejlépe se šlehají při teplotě 20°C.Sníh z bílků je také dobrým přípravkem k lepení papíru na sklo.Sníh necháme,aby se roztekl,papír jím natřeme,přiložíme na sklo a čistým měkkým hadříkem ho na chvíli přitlačíme.Tento postup můžeme úspěšně použít při lepení štítků na sklenice apod.Jeho výhodou je ,že tímto způsobem nalepený papír lze potom lehce smýt teplou vodou.Vaječný bílek ale stejně dobře lepí i porcelán a sklo,čistí tašky a zašlé kožené vyzby knih.

Čerstvou skvrnu od bílku odstraníme vypráním ve studené nebo vlažné vodě(nikdy ne v teplé nebo dokonce vařící),starší vyčistíme čpavkem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/Vejce.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Jak na to

-Vaříme-li vejce natvrdo,často popraskají.Zabránit tomu můžeme tak,že je vyjmeme z ledničky o chvíli dřív než je dáme do vody.Tu ještě pro jistotu trochu osolíme a přidáme na lžičku octa.Vejce oloupeme snadněji, zchladíme-li je po uvaření proudem studené vody.

-Bílek lépe ušleháme,přidáme-li do něj špetku soli. Stejný postup můžeme zvolit při přípravě šlehačky. Přidáme-li do ní ještě kapku octa,bude velmi pevná a chuť se nezmění.

-Rýže,přestože je energeticky dost bohatá,osvědčuje se v mnoha redukčních dietách a různých návodech na zdravou výživu. Neprohloupíte tedy, zkusíte-li s jedním rýžovým dnem v týdnu, hladovět při tom nebudete. Na osobu uvařte 250 g rýže a rozdělte jí na pět stejných dávek. Ty podle chuti doplňte zeleninou,ovocem nebo houbami, trochu osolte a během dne postupně zkonzumujte.

-Vědci spočítali,že sníme-li týdně pouhých 200 g ryb, zajistíme svému organismu tolik vitamínu D,kolik bychom načerpali během pětidenního pobytu na slunci. To je jistě zajímavé zjištění, nejen kvůli tomu,že ultrafialové záření není v poslední době zrovna to co bychom si měli ze všeho nejvíce dopřávat.

-Sušené ovoce je doslova koncentrátem některých látek, které k životu nezbytně potřebujeme - třeba vitamínů,draslíku , vápníku, fosforu a stopových prvků. Proto bychom si ho měli dopřávat v hojné míře, ale dobře rozžvýkané, protože ve střevech bobtná.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/ovoce.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Okna

-Čistá okna jsou vizitkou všech dobrých hospodyněk. Čistíme je přípravky koupenými v drogerii nebo octem, v tom případě je však musíme dobře opláchnout vodou. Zamrzlá okna myjeme vlažnou vodou s jarem a solí. Použijeme-li tento způsob,nebudou se okna zamlžovat ani zamrzat.

-Při mytí oken nezapomínáme na rámy.Použijeme některý z odmašťovacích přípravků. Velmi dobrý pro tento účel také roztok vody,čpavku a malého množství soli. Skvrny od vápna na okenních rámech odstraníme silnějším roztokem octové vody.

-Skla leštíme jelenicí, kterou používáme jen k tomuto účelu. Zamlžování oken  zabráníme také natřením jejich vnitřních stran roztokem glycerínu a lihu (v poměru 55 g na 1 litr). Mušince nejlépe odstraníme pivem. Aby nám mouchy na okna nesedaly vůbec, natřeme v letních měsících skla vodou s octem.

-Nakonec poslední rada - aby se okna po nátěru emailovými barvami nelepila k rámům, namažeme je kouskem slaniny nebo tukem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/okna.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Aby nám vlasy nepadaly

-Kopřivový odvar - uvaříme si silný kopřivový odvar (100 g kopřivy na 3/4 litru vody, necháme 10 minut povařit). Ve 1/4 litru odvaru pak rozšleháme celé vejce tak,aby se vytvořila pěna. Touto směsí si umyjeme vlasy, necháme chvíli působit a pak je opláchneme vodou. Po druhé vlasy spláchneme čistým kopřivovým odvarem a do poslední dávky vymačkáme polovinu citronu nebo přidáme lžíci octa. Tuto směs už vodou nesplachujeme.

-Panthenolová výživa - pěna panthenol,která se používá na spáleniny, je dobrým prostředkem k výživě vlasových kořínků. Nanášíme ji na vlasy co nejblíže ke kůži hlavy a pak ji prsty vmasírujeme do pokožky. Tento postup můžeme opakovat několikrát za týden, protože pěna vlasy nemastí jen je ztuží.

-Citrónový lak na vlasy - dva citrony,rozkrájené na malé kousky,necháte zvolna vařit v hrnci ve dvou šálcích vody. Když úplně změknou, vodu odstavíme , necháme vychladnout a vymačkáme přes jemné pláténko. Vymačkanou citrónovou šťávu,můžeme zředit malým množstvím vody, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a používáme jako lak na vlasy. Vlasy dobře drží,lesknou se a voní.

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/vlasy.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Moli

Nejúčinnějším bojem proti molům,jako nakonec proti všemu je prevence. Nečekejte ,až se objeví,nebo si způsobíte nepříjemné problémy. Často větrejte skříně, proklepávejte šatstvo, prohlížejte ho a do skříně ukládejte jen vyprané nebo chemicky vyčištěné věci. Pozor dávejte hlavně na kožešiny. Při uklízení vyluxujte ve skříních všechny rohy a spáry a vytřete je vlhkým hadrem. Do skříně s oděvy dejte některý z prostředků proti molům zakoupený v obchodě. Velmi dobré a účinné je nechat dvě hodiny v uzavřené místnosti lopatku s rozpáleným uhlím posypaným sírou. Když se přesto moli objeví,je nevyhnutelné všechny ohrožené věci opět vyklepat nebo vyluxovat vysavačem,a tak z nich odstranit nakladená vajíčka. Při podrobnější prohlídce  kartáčem (raději ostřejším) odstraníme i housenky, které se už stihly vylíhnout a spokojeně požírají váš šatník. Vlněné tkaniny můžeme také vyžehlit přes vlhký hadřík. Skříň důkladně vymyjeme slanou vodou a dáme do ní prostředek proti molům.Vhodné je celý postup vždy po dvou až třech týdnech opakovat a samozřejmě ničit  na první pohled nevinné motýlky dřív, než nakladou nová vajíčka.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/mol.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Mléko

Stará moudrost praví,mléko ničím nenahradíš. Měli bychom ho pít denně, protože obsahuje velmi důležité látky.

-Aby mléko nezkyslo,dáme do něj kostku cukru (jednu na litr). Můžeme v něj také rozmíchat na špičku nože sodu bikarbonu. Stejnou službu udělá list křenu vložený do nádoby s mlékem. Při převařování se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru, nebo hrnec vypláchneme studenou vodou. Mléko při převařování nevzkypí, když okraj hrnce natřeme tukem.

-Mléko skladujeme v chladu a ve tmě,protože světlo rozkládá tuk, které mléko obsahuje.

-Mlékem můžeme změkčit starý tvrdý sýr - stačí ho namočit na několik hodin do studeného mléka.

-Mléko pomáhá čistit skvrny od inkoustu, ovoce, trávy a červeného vína, čistí také kožený nábytek a lakované boty. Odstraňuje zápach z ryb a divočiny, zlepšuje chuť hovězího masa, opravuje přesolené polévky a zeleninu a zachovává bílou barvu květáku při vaření.

-Čerstvé skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě, starší odstraníme čistým líhem.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/mleko.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Co zahrádka dala.

Nastává období,ve kterém začneme na zimu uskladňovat to ,co jsme si vlastními silami vypěstovali. Připomeneme si tedy, že třeba zelené bylinky  můžeme usušit. Nať svěží petrželky,kerblíku, estragonu, bazalky, máty peperné, meduňky, saturejky, yzopu, libečku, majoránky, oregana, tymiánu aj. ještě před květenstvím odřízneme - nejlépe ráno, pokud je to nutné opláchneme je a necháme uschnout. Sušíme je rozložené na dřevěných lískách nebo svázané do malých svazečků v průvanu a ve stínu. Z usušených natí jemným mnutím odstraníme lístečky a ty pak uchováváme ve sklenicích se zabroušeným hrdlem.

Zelené natě můžeme také zmrazovat,a to několika způsoby.

-Nakrájené natě natlačíme do úzkých plastikových sáčků. Zmrazené podle potřeby ukrojíme a zbytek ihned uložíme zpět do mrazáku.

-Lístky odtrháme od stonků,opláchneme, na drobno nakrájíme a navrstvíme do malých plastikových kelímků, které přikryjeme víčky a uložíme v mrazáku.

-Nadrobno nakrájené natě promícháme s vodou,nalijeme do nádobek na led a necháme v mrazničce zmrznout. Po zmrznutí je vyklepneme, dáme do plastikových sáčků a uložíme zpět do mrazničky.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/bylinky.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

Bylinkové octy

se v poslední době staly módou v naší kuchyni - používáme je na různé zeleninové saláty, či k ochucování některých jídel. Víte ale ,jak je připravit?

Bazalkový ocet - do lahvičky s octem vložíme několik snítek opláchnuté a oschlé bazalky, můžeme přidat několik stroužku oloupaného česneku.

Estragonový ocet - do lahvičky s octem vložíme několik snítek estragonu a řez oloupaného citronu.

Koprový ocet - do lahvičky s octem dáme několik větviček kopru a na kroužky rozkrájenou cibuli.

Saturejkový ocet - do skleničky dáme několik snítek saturejky a doplníme lžičkou rozdrcených jalovčinek.

Ocet z míchaných bylinek - do čtyřlitrové sklenice vložíme několik větviček celerové natě, estragonu, bazalky, tymiánu, petrželky, přidáme několik stroužku oloupaného česneku, 10 tablet Spolarinu, zalijeme vinným nebo ovocným octem, sklenici uzavřeme celofánem a necháme 10 dnů louhovat. Potom ocet procedíme do lahviček.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/ocet.jpg

Photobucket - Video and Image Hosting 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

 

Různé rady

Smaltované nádobí vyčistím výborně kašičkou z jedlé sody a vody. Potřu zašpiněná místa, nádobí umyji teplou vodou, pak opláchnu studenou.

Skořápky kokosových ořechů nevyhazuji. Dělám z nich dekorativní misky na bonbony, oříšky a chipsy.

Usazeniny v konvici z ohnivzdorného skla se zbavím, když konvici vyčistím horkým octem, v němž rozpustím kuchyňskou sůl
 
Lahve s vínem skladuji zásadně ve tmě a naležato, aby víno stále zavlažovalo korek. Tak nevyschne a do láhve nevniká vzduch.

Řetízek od dřezu nebo vany se nám doma někdy utrhne. Nahradím jej kroužkem na klíče. Nejen, že se mi zátka snadno vytahuje, ale mohu ji pověsit na nalepovací háček na stěně.
 
Rychlovarnou konvici vyčistím, když do ní naliji vodu, přidám lžíci kyseliny citrónové a krátce povařím. Nikdy spirálu nečistím saponáty.
 
Pocení oken lze zabránit, když je potřeme roztokem jednoho dílu glycerinu a deseti dílů lihu. Skleněné výplně dveří čistíme směsí vody a čpavku.
 
Na čištění nerezového dřezu používáme nejprve slupky ze syrových brambor a potom vyleštíme měkkým hadrem.
 
Koženou sedačku v předsíni vytíráme směsí jedné lžičky octa a lžičky oleje. Potom leštíme flanelem.
 
Osvědčilo se mi nechávat zabalené mýdlo mezi oblečením ve skříni. Potvrdilo se mi, že odpuzuje moly.
 
Mrazák odmrazujeme většinou jednou za rok. Vymýváme ho sterilizačním roztokem s výjimkou kovových částí. Než jej zapneme, položíme na dno zmačkané noviny.
 
Přihrádky v mrazáku se tak rychle nepokryjí ledem, když je celé vyložíte alobalem. Tak ušetříte i za proud, protože ledničku stačí nastavit na nižší stupeň.
 
Mikrovlnou troubu čistíme tak, že do ní postavíme před čištěním šálek s vodou a necháme dvě minuty vařit. Vzniklá pára nám usnadní čištění stěn.
 
Zamaštěné kachličky se dobře vyčistí, když tuk na nich chvíli zahřejeme proudem teplého vzduchu z fénu nebo horkovzdušné pistole. Tuk se rozpustí a lehce se otře hadrem namočeným v saponátu.

 

Photobucket - Video and Image Hosting

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

 

Čištění obuvi, rukavic, kabelek:

Koženou obuv zbavíme bláta a nečistoty a po uschnutí přeleštíme dobrým krémem. Můžeme vytírat kyselým mlékem a pak leštit.

Jelenicové střevíčky čistíme z prachu drátěným nebo gumovým kartáčem, odřená místa potřeme práškovou barvou.

Gumovou obuv omyjeme vlažnou vodou. Nenatíráme mastnými krémy, ale čistíme spec. prostředkem.

Střevíčky z umělé kůže čistíme speciálním prostředkem.

Kožené rukavice z hlazené kůže čistíme benzínem. Ponoříme je do nádobky s benzínem, promačkáme a co nejrychleji přeneseme do čisté utěrky, která vysaje benzín a vytřeme dosucha. Pozor, hořlavina!!!

Jelenicové rukavice prací myjeme ve vlažné vodě a to navlečené na ruce. Pak je opláchneme, vymačkáme, potřeme je znovu mýdlem, už jen mírně vymačkáme a necháme volně uschnout.

Kožené kabelky přetíráme lehce bezbarvým krémem na obuv a vyleštíme. Mastné skvrny pokryjeme vrstvičkou magnézia a benzínu. Po vyschnutí odloupeme a přetřeme flanelem.

 

Photobucket - Video and Image Hosting

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Rady/flowers_222.gif

 

Boty, obuv – neutralizace zápachu
Pro neutralizaci zápachu z bot, do nich nasypeme trochu suché jedlé sody, rozprostřeme ji do všech míst, necháme několik hodin v suchu působit a pak sodu vysypeme nebo vysajeme. Pokud se obáváte, že by soda šla z určitého typu obuvi pak hůře dostat, můžeme ji nasypat do kapesníku nebo plátna, a v botě nechat přes noc.

Kávová sedlina
Kávová sedlina dobře čistí mastné plechy, pekáče, sklenice, výlevky umyvadel a vany.

Komáři
Otravují vás komáři a chcete mít od nich pokoj? Potřebujete citron a koření hřebíček. Zkuste rozkrojit celý citron na dvě půlky, hřebíčky pak napíchejte do dužiny citrónu a postavte vedle postele. I při otevřeném okně budete mít od dotěrného hmyzu pokoj!

Odpad – zápach
Nepříjemný zápach z odpadu dokáže potrápit. Nasypte do něj prášek do pečiva a zalijte octem. Po 15 minutách propláchněte teplou vodou.

Skvrny od trávy nebo špenátu
Skvrny od špenátu nebo trávy můžeme potřít syrovým bramborem a poté vyprat v slabém roztoku a vymáchat.

Válení těsta válečkem
Aby se těsto na váleček nelepilo, vložte váleček na hodinu do mrazáku.

Zašlé vařečky
Zašlé vařečky přes noc ponořte do roztoku jedlé sody. Ráno je potřeba vařečky důkladně opláchnout a nechat vyschnout.

 

Jak, čím odstranit z místnosti zápach po vaření