http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/17.gif~original.gif

 

 

Sirupy - s vyšším obsahem cukru

 http://mirazood2.sweb.cz/ikony/sirup.jpg

 

Bezinkový sirup

http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/bezinky7wk.gif 

Tento sirup vyrábíme teplou cestou.Bezinky černého bezu zbavíme třapin,podlijeme 1/3 vody a vaříme 15 minut.Současně s mícháním roztíráme a rozmačkáváme plody. Po ukončeném varu necháme hmotu 12 hodin odležet a potom ji vylisujeme přes plachetku nebo jiným vhodným způsobem.Šťávu necháme několik hodin sedimentovat. Čirou šťávu odměříme,zahřejeme na 80 - 90°C a za neustálého míchání v ní rozpustíme cukr v množství 1,7 kg na 1 litr šťávy.Můžeme též přidat 10 - 12 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy.Po úplném rozpuštění cukru,popřípadě i kyseliny citrónové,udržujeme teplotu sirupu na uvedené výši ještě 5 minut.Po mírném zchlazení nalijeme sirup do láhví a necháme vleže chladnout na vzduchu.

Další jiný recept se nachází zde

Bezový sirup 
Na litr přebraných ,čistých,zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak přetlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru a pak ještě 10 min. povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do zahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. necháme pomalu vychladnout například pod peřinou.
Sirup pijeme 3x denně - 50 ml, ředíme vodou podle chuti.

 

Bezinkový sirup z čerstvých květů:
Potřebujeme asi 30-50 kusů květů, 3 litry vody, 1,5kg cukru, 1 celý citron nebo kyselinu citrónovou. Květy velice pečlivě omyjeme (osprchujeme), aby v nich nezůstali žádní broučci. Silnější stonky otrháme. Zalijeme vodou, přidáme citron a asi 10 minut povaříme. Pak vše necháme stát asi 24 hodin v chladu. Další den přecedíme přes plátýnko a ještě rukou dobře vymačkáme. Přidáme cukr a vaříme do mírného zahoustnutí. Hotovým roztokem plníme menší předehřáté skleničky nebo láhve a dobře uzavřeme. Sirup vydrží dlouho, ale pokud jej otevřeme, musí už být uchováván v ledničce. Výborný je do čaje při nemocích z nachlazení.

 

 

 

Borůvkový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/boruvka7uz.gif

Borůvky rozmačkáme a necháme asi 6 hodin naležet.Hmotu pak vylisujeme ,scedíme nebo přefiltrujeme přes řidší tkaninu,abychom odstranili zbytky dužniny a slupek, které šťávu zakalují.Šťávu ponecháme několik hodin sedimentovat a potom ji stáhneme z kalů.V 1 litru šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 9 - 13 g kyseliny citrónové. Pokud budeme cukr ve šťávě rozpouštět za horka,je třeba,abychom děrovanou sběračkou, cedníkem apod. odstraňovali s povrchu pěnu,která se tam při vyšší teplotě zpravidla vytváří.

 

 

Hroznový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/hroznovevino7qf.gif

Hrozny vinné révy důkladně opereme,zbarvíme třepin, rozdrtíme nebo rozmačkáme. Jestliže chceme z barevných odrůd získat barevný sirup,pak necháme drť 6 - 12 hodin při pokojové teplotě naležet.Drť neboli rmut nejprve scedíme a zbytek vylisujeme. Šťávu ponecháme několik hodin sedimentovat a stáhneme ji pomoci hadičky z usazenin.Během přípravy barevné šťávy musíme dbát,aby příliš nenakvasila.V 1litru hroznové šťávy rozpustíme(nejlépe za tepla) 1,6 kg cukru a 8 - 12 g kyseliny citrónové.

 

 

Jablečný sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/jablko0ld.gif

Dobře opraná jablka vhodným způsobem rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu ponecháme 6 - 12 hodin sedimentovat.Odkalenou šťávu opatrně stáhneme z kalů.Pokud chceme mít sirup více čirý,tak můžeme šťávu ještě přefiltrovat.Jablečný sirup vyrábíme nejčastěji teplou cestou.Během zahřívání odstraňujeme s povrchu pěnu.Záhřev příliš nezvyšujeme a neprodlužujeme, protože jablečný sirup velice snadno získává varnou příchuť.Na 1 litr šťávy z kyselejších odrůd,nebo z jablek méně zralých,použijeme 1,6 až 1,7 kg cukru a 8 až 10 g kyseliny citrónové.Na 1 litr šťávy ze sladších odrůd a konzumně zralých plodů použijeme 1,5 kg cukru a 15 až 17 g kyseliny citrónové.

 

 

Malinový sirup

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/malinkcerveny1ly.gif                              http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/malinkzluty3tx.gif

Malinový sirup vyrábíme nejčastěji studenou cestou.Při tomto způsobu výroby se zachová přirozené aróma v plné výši.Šťávu vyrábíme podobným způsobem jako při výrobě moštu.Plody rozmačkáme a na 1 kg plodů přidáme 0,5 litru vody. Drť necháme stát asi 12 hodin.Uvolněnou šťávu oddělíme přecezením přes plachetku a zbytek můžeme ještě šetrně vylisovat.Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 až 1,6 kg cukru a 6 až 8 g kyseliny citrónové. Pokud budeme rozpouštět cukr za tepla, pak šťávu zahřejeme nejvýše na teplotu 80°C, ale v žádném blízko bodu varu.

                              

 

Rybízový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/rybizbily1lr.jpg

Bobule červeného rybízu odstopkujeme,rozmačkáme a necháme několik hodin naležet, aby barvivo ze slupek,přešlo do šťávy.Rybízovou drť potom vylisujeme a šťávu běžným způsobem vyčíříme.Chuť,barvu i aróma zlepšíme přídavkem 10% černého rybízu.Při naležení necháme drť mírně nakvasit.Na 1 kg šťávy dáme 1,6 kg cukru a 2 až 4 g kyseliny citrónové.Rybízový sirup připravujeme jak teplou,tak i studenou cestou.Jestliže rozpouštíme cukr ve šťávě za tepla ,pak šťávu získáme snadněji,když rybízovou drť ještě před lisováním krátce prohřejeme při teplotě 70 až 80°C.

 

 

Sirup z černé ředkve

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/redkev2wu.gif

Při zpracování za studena bulvy rozstrouháme na nerezovém struhadle a drť vylisujeme přes plachetku.Místo struhadla můžeme použít kuchyňské strojky.Bulvy můžeme před strouháním nebo drcením oloupat.Vylisovanou šťávu ponecháme 4 až 6 hodin na chladném místě ,aby se případné kaly usadily a aby šťáva ztratila palčivou příchuť. Ve šťávě rozpustíme za studena cukr v množství 1,6 kg na 1 litr šťávy a 4 g kyseliny citrónové rovněž na 1 litr šťávy.Sirup naplníme do láhví,zazátkujeme a skladujeme v chladnu a temnu. Při zpracování černé ředkve na sirup za tepla rozkrájíme bulvy nerezovým nožem na malé dílky , které zalijeme menším množstvím vody a mírně vaříme po dobu 5 až 10 minut.Hmotu pak vylisujeme ještě zatepla.Získanou šťávu ponecháme 6 až 10 hodin stát v klidu. Po této době šťávu stáhneme z nečistot,zahřejeme ji na 60 až 70°C a za pozvolného míchání rozpustíme v horké šťávě cukr v množství 1,6 kg na 1 litr šťávy a 4 gr kyseliny citrónové(rovněž na 1 litr šťávy). Mírně schlazený sirup nalijeme do láhví,zazátkujeme a uchováváme v chladnu a temnu.

 

 

Višňový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/visne7je.gif

Odstopkované višně rozdrtíme současně asi s 1/4 pecek.Drť ponecháme 12 hodin stát - uležet a potom ji vylisujeme nebo přecedíme.Získanou šťávu odkalíme.Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 až 1,6 kg cukru a 5 až 9 g kyseliny citrónové. Při rozpouštění cukru teplou cestou nesmíme teplotu zvyšovat a prodlužovat,protože višňový sirup velice snadno získává varnou příchuť.

 

 

 

Sirupy - se sníženým obsahem cukru

 

Jahodový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/jahody2hl.gif

Podle starého receptu, který šetří co nejvíce aromatické a chuťové vlastnosti zahradních i lesních jahod,provrstvíme plně zralé plody cukrem a hmotu necháme v klidu stát na chladnějším místě 3 až 4 dny.Na 1 kg jahod použijeme 0,9 kg cukru a 8 až 10 g kyseliny citrónové.Uvolněnou šťávu procedíme.Ke zbylým jahodám přidáme po scezení šťávy malé množství vody a mírným tlakem je vylisujeme.Oba podíly šťávy slijeme,přefiltrujeme,zahřejeme až k mírnému varu a přidáme kyselinu citrónovou.

 

 

Kosmaticový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/bezinkykvet4ya.gif

Čtyři ploché vrcholíky drobných smetanově bílých kvítků bezu černého,lidově zvaných kosmatice, necháme vyluhovat ve 3 litrech mírně vroucí vody po dobu 30 minut. Vodu během varu doplňujeme.Po ukončení varu roztok přefiltrujeme přes plachetku,šťávu odměříme a opět uvedeme do varu.Na 1 litr vroucí šťávy přidáme 0,7 kg cukru a 5 g kyseliny citrónové.Po rozpuštění cukru udržujeme var ještě 10 minut.Tvořící se pěnu odstraňujeme. Po částečném vychlazení plníme sirup do láhví.Nápoje připravované z kosmaticového sirupu jsou velice lahodné a osvěžující. Při nachlazení působí mírné pocení.

 

 

Recept na léčivý nevařený sirup z černého bezu

Sirup z květů černého bezu je:

  • potopudný (ochlazuje a tím snižuje horečku),
  • močopudný (nemoci močových cest),
  • mírně tiší bolesti (zejména revmatické a tak zvané „bolesti celého těla“ při počínajících nemocech z nachlazení),
  • příznivě působí na pružnost cév,
  • podporuje vykašlávání (rozpouští hlen),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • odstraňuje nadýmání,
  • je mírně projímavý,
  • tiší křeče trávicího ústrojí,
  • zklidňuje onemocnění dýchacích cest,
  • mírní migrény,
  • pomáhá při neurologických bolestech (při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů),
  • mírně snižuje krevní tlak.

 

Ingredience na 1 litr:

  • 20 květenství černého bezu
  • 0,5 kg třtinového nebo hnědého nerafinovaného cukru (nebo jiné sladidlo – med)
  • 10 g kyseliny citronové nebo šťávu z 1 citronu
  • 1 litr vody

 

Postup:

Květy rozložte na tác dejte chvilku broučkům, ať se mohou svobodně vzdálit, nejlépe oknem.

Květy neoplachujte, přišli byste o cenný pyl.

Odstřihněte hlavní stonek.

Do velkého hrnce nalijete vodu v požadovaném množství a nezapomeňte počítat s velkým místem na bez (cca 60% vody, 40% bezu).

Ponořte květy do vody a nechejte v lednici macerovat 24 hodin.

Druhý den přefiltrujte vodu přes starou utěrku, plenu nebo velké jemné síto, abyste zachytili všechny květy a květy pak ještě důkladně vymačkejte.

Nasypte do nálevu cukr nebo vám i vybrané sladidlo (je možné použít i med, sirup se nebude vařit, nebo některé z přírodních sladidel) a kyselinu citronovou (10 g na litr roztoku). Kdo volí šťávu z citronu, ten ať ji vymačká také přes plátýnko nebo sítko, aby se do šťávy nedostala dužina, která by se pak v sirupu mohla kazit.

Cukerný nebo medový roztok je třeba míchat tak dlouho, dokud se cukr nebo med úplně nerozpustí. Pak přelijte do lahví s dobrým uzávěrem a skladujte v lednici.

http://mirazood.sweb.cz/udrzba/bezinka.jpg

 

 

Recept na léčivý nevařený sirup z černého bezu
Recept na léčivý nevařený sirup z černého bezu

Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2016/05/lecivy-sirup-z-cerneho-bezu-a-leceni-bezem/ © Slunečný život


Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2016/05/lecivy-sirup-z-cerneho-bezu-a-leceni-bezem/ © Slunečný život

 

 

Ostružinový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/ostruzina4tl.gif

Ostružiny rozmačkáme a při mírném varu je zahříváme 15 minut.Potom je mírným tlakem vylisujeme. Získanou šťávu ponecháme 12 hodin sedimentovat. Vyčiřelou šťávu zahřejeme na teplotu 80°C a v 1 litru šťávy rozpustíme 0,8 kg cukru a 12 g kyseliny citrónové.Po rozpuštění cukru teplotu sirupu udržujeme ještě 10 až 15 min.

 

 

Sirup z angreštu a kosmatic

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/angrest0ok.gif                       http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/bezinkykvet4ya.gif

Tento sirup rozředěný vodou nebo sodovkou je zvlášť osvěžující.Potřebujeme 1 kg bílé nebo žluté odrudy plně zralého angreštu,3/4 litru vody,1 kg cukru a 2 větší kosmatice- květenství bezu černého.V horké vodě nejprve rozpustíme cukr.Do mírně vroucího cukerného roztoku nasypeme angrešt a ve varu pokračujeme až do rozvaření plodů.Před ukončením varu vložíme do rozvařené hmoty kosmatice a ve varu pokračujeme ještě 5 minut.Po této době necháme sirup mírně zchladnout a v teplém stavu jej scedíme a přefiltrujeme přes řidší plachetku.Sirup plníme do sterilních láhví,které ihned zazátkujeme.

                       

 

Sirup z rebarbory a růžových květů

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/rebarbora1zu.gif                             http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/ruze25rk.gif

Sirup z reveně a čerstvých plátků růžových květů má jemnou vůni a delikátní chuť. Je vhodný pro přípravu studených i teplých nápojů. S horkým mlékem zmírňuje potíže z nachlazení.Rozředěný chladnou vodou poskytuje v horkých a úmorných letních dnech nápoj s účinkem tonika.K přípravě tohoto sirupu použijeme 1 kg mladých reveňových řapíků, 0,75 kg cukru, 0,75 litru vody a květní plátky ze 7 až 10 červených a silně aromatických růží.Řapíky reveně oloupeme,rozkrájíme a 20 minut povaříme za současného roztírání, aby se z nich uvolnilo co nejvíce šťávy. Roztok potom přecedíme a řapíky vylisujeme. Ke šťávě z reveně přidáme cukr a růžové plátky.Směs pomalu zahřejeme a při šetrném míchání udržujeme teplotu po dobu 15 minut na 85 až 90°C.Po ukončení varu sirup přecedíme,abychom odstranili plátky růží a naplníme jej za horka do láhví.

                             

 

Šípkový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/sipek0jw.gif

Tento chutný sirup je drahocenným a uznávaným zdrojem vitamínu C.Lžička sirupu uhradí značnou část doporučované denní dávky tohoto vitamínu. Se sodovkou poskytuje nápoj s povzbuzujícími účinky.Šípky musí být plně zralé,zcela svěží a zdravé.K výrobě sirupu potřebujeme nejméně 1kg šípků,2 litry vody a 1,5 kg cukru. Šípky rozdrtíme, zalijeme 1/2 až 3/4 celkové dávky vody, rychle uvedeme do varu a vaříme 10 minut.Roztok nejprve přecedíme a potom ještě přefiltrujeme přes hustší plachetku. Na zbylé šípky nalijeme zbývající část vody a znovu je vaříme po dobu 10 minut. Roztok přecedíme a přefiltrujeme jako v prvním případě.Oba tekuté podíly slijeme dohromady.V tomto scezeném odvaru rozpustíme veškerý cukr.

 

 

Třešňový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/tresne9ac.gif

podle staršího předpisu K výrobě třešňového sirupu potřebujeme 1,5 kg tmavých třešní, 0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy.Oprané třešně rozvaříme ve vodě za neustálého míchání a současného roztírání a drcení plodů.Rozvařené třešně propasírujeme a vylisujeme.Šťávu necháme sedimentovat a pak ji oddělíme od kalů.Čirou nebo i mírně zakalenou třešňovou šťávu uvedeme do slabého varu a na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové.

 

 

Bezinkový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/bezinkykvet4ya.gif

podle jiného receptu Potřebujeme 25 květů černého bezu,které omyjeme,zbavíme drobného hmyzu apod. a necháme 24 hodin vyluhovat ve dvou litrech studené převařené vody. Pak výluh scedíme a přidáme dva kilogramy krystalového cukru a 50 - 70 gramů kyseliny citrónové.Nemáte - li rádi konzervační přísady,pak je třeba na dva litry výluhu dát tři kilogramy cukru a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vyčkat, až se zcela rozpustí. Pak se přidá na špičku nože petolu a sirup se uzavře do láhví.Při smíchání se sodovou vodou vznikne osvěžující a hlavně zdravá limonáda.

 

 

Sirup z černého rybízu

http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/rybizcerny6hf.gif 

Na 2,5 kg černého rybízu se nalijí 3 l vřelé vody, do které se dá 30 g kyseliny citrónové. Nechá se stát 48 hodin, 2 x denně se opatrně zamíchá. Po této době se šťáva scedí a na 1 litr šťávy se dá 1 kg cukru (krupice) a trochu Petolu. Nechá se za studena rozpustit a jen občas se zamíchá. Láhve se před naléváním sirupu vymyjí nejen vřelou vodou, ale vypláchnou rumem, slivovicí, nebo jiným alkoholem. Ihned se zazátkují vyvařenými zátkami.Na zbylé bobule černého rybízu se znovu nalejí 2 litry vřelé vody,do které se přidá 20 g kyseliny citrónové,nechá stát 48 hodin, 2 x denně zamíchá atd.-proces se opakuje. Sirup je i z druhého zpracování výborný.

 

 

Mátový sirup

 http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/Matapeperna.gif

250 g pískového cukru dáme do nádoby na plotnu a přilijeme 1,5 dl vody.Cukr mícháme,až se rozpustí a ještě 6 minut povaříme.Přidáme na špičku nože kyselinu citrónovou,stáhneme s plotny a můžeme obarvit zeleným potravinářským barvivem.Necháme vychladnout a studeným nálevem zalijeme 3-4 snítky máty peprné v čisté lahvičce.

 

 

Jitrocelový sirup

 

jitrocel,

1/4 l vody,

1 dl žitné,

1/4 kg pískového cukru.

Omyté listy jitrocele pokrájíme a napěchujeme do litrové sklenice, zalijeme žitnou a horkou převařenou vodou. Necháme stát asi 24 hodiny. Překapanou tekutinu svaříme s cukrem a horkou naplníme do tmavé sklenice. Po vychladnutí uchováme v chladnu a temnu. neotevřený vydrží i několik měsíců.

 

Sirup je vhodný při onemocnění horních cest dýchacích, provázeném suchým kašlem - užívá se 1 lžička 3x denně.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Bylinky%20obrazky/Jitrocelkop.gif

 

Recept na léčivý nevařený jitrocelový sirup

 

Ingredience:

  • jitrocelové listy
  • cukr (třtinový, kokosový)
  • uzavíratelná sklenice (velká např. od okurek)

Postup:

Do čisté sklenice dejte vrstvu jitrocelových listů (2cm) a posypte cukrem (1 cm), na cukr další vrstvu jitrocelových listů a opět cukr a tak stále dokola, dokud nenaplníte celou sklenici až po okraj, který by měl končit cukrem. Kdo chce výraznější chuť, může po cukru přidat na kolečka nakrájený citron a prokládat citronem. Důležité je dobře listy stlačit, aby sklenice byla napěchovaná. Uzavřenou sklenici dejte na okno, nejlépe na stranu, kde svítí hodně slunce a každý den ráno a večer dobře protřepávejte. Po několika dnech se začne u dna sklenice tvořit hustý sirup. Sklenici nechejte tak 14 dní až 6 týdnů, ale záleží na vás. Čím déle, tím je sirup tmavší a plnější.

Poté sirup slijeme a listy ještě přes plátno vymačkáme. Hotový sirup můžete slít do sklenice a dát do lednice.

Užívání:

Takto hotový sirup mohou užívat malé děti do 6 let 1-3 lžičky maximálně 3x denně. Větší děti a dospělí 1-2 polévkové lžíce 3x denně.

 

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Bylinky%20obrazky/kopriva.gif

 

 

Kopřivový sirup

 

3 a 1/2l vody

3 citróny

100 vršků kopřiv

3kg cukru krystal

5 lžiček kyseliny citrónové

Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24h vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, až se cukr rozpustí. Již nevařit, nalijeme do flašek a dáme do chladna.

 http://miroslavholes.sweb.cz/Bylinky%20obrazky/kopriva.jpg

 

Jednoduchý recept na léčivý kopřivový sirup

Kopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.

Ingredience:

  • mladé listy kopřivy (př. 1 kg)
  • cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru)

Postup:

Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku ).

 

Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.

Užívání:

Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.

 

PŘIPRAVTE SI DOMÁCÍ TYMIÁNOVÝ SIRUP

Dnes se na tuto rostlinku díváme jako na vynikající vnitřně užívaný desinfekční prostředek. Využíváme ho především při nemocích dýchacích cest, protože dokáže výrazně ulevit od kašle. Obsahuje esenciální oleje, díky kterým se zvyšuje prokrvení hrudníku, a tím zvyšují sekreci hlenu a usnadňují vykašlávání. Tymián je tedy vhodný při různých podobách nachlazení.

Tymián se poměrně často využívá také v boji proti střevní parazitům. Stejně jako v minulosti ho dnes užíváme při špatném trávení, nadýmání či průjmu. Navíc jsme odhalili jeho pozitivní působení na bolesti břicha či v nechutenství.

 

1 hrnek vody, ½ hrnku cukru, 10 – 12 g sušeného tymiánu, med

Do kastrůlku vlijte studenou vodu a přimíchejte cukr. Zahřívejte, necháte rozpustit cukr a vařte přibližně

5 minut. Poté kastrůlek odstavte, přisypte sušený tymián a necháte louhovat do zchladnutí. Poté přeceďte a doslaďte medem. Sirup uchovávejte ve skleněné lahvičce v chladu (nejlépe v ledničce).

 

 

 

 

 

JEDLÁ SODA A JAVOROVÝ SIRUP PROTI RAKOVINĚ

 

Následující recept zveřejnil neuropat dr.Murphy, který tvrdí, že mu ještě na rakovinu nezemřel žádný pacient.
 
Neuropat dr.Murphy uvádí: Recept vypadá jednoduše, ale má vědecké vysvětlení. Jako prevence rakoviny se užívá jedna lžička denně. Doporučil jsem to jednomu svému klientovi
s bolestmi břicha, kde měl už metastázy. Bolesti do tří dnů přešly a cítí se dobře. Principem působení tohoto receptuře, že rakovinné buňky nesnášejí zásadité prostředí, které je člověku přirozené ( zdravý člověk má pH 7,3 - 7,5 ). Rakovina se rozvijí jen v kyselém organismu
( pod pH 6 ). Soda je zásada a s pomocí cukru ( rakovinové buňky konzumují 18x více cukru než zdravé ) pronikne přímo do buněk. I další alternativní onkologové v Evropě už léčí efektivně rakovinu s pomocí jedlé sody.
Ingredience:
Javorový sirup, jedlá soda
Postup:
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody ( soda bicarbona ) smísit ( např. 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody ) a promíchat, dát poté v kastrůlku na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, dokud směs poněkud nezahoustne. Na počátku může být užíváno častěji, např.3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem.
Obecně platí: nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Zelenina/cesnek.jpg

 

 

 

Česnekový sirup je 10x silnější než penicilin

Česnekový sirup rozhodně není jen na nachlazení. Používá se preventivně pro posílení imunity. Ale dokáže velmi významně snižovat krevní tlak a cholesterol.


Vyrábí se z jednoduchých a zcela dostupných surovin:

 

8 stroučků česneku, rozmačkaného najemno

200 ml jablečného octa

200 ml medu

 

Rozmixujte česnek v mixéru, přidejte med a jablečný ocet. Mixujte dalších 15 vteřin. Poté přelijte rozmixovanou směs do uzavírací sklenice nebo lahvičky a uložte 5 dní v lednici. Nu a pak je už hotovo a česnekový elixír je připraven ke konzumaci.

 

Užívejte tak,  že každé ráno rozmícháte 2 čajové lžičky ve skleničce vody a vypijete nalačno.

 

 

O ingrediencích

 

Česnek  je jednou z nejzdravějších surovin na světě, má antibakteriální účinky, může zabránit prochladnutí a viróze.  Česnek posílí váš imunitní systém a je přirozeným, přírodním antibiotikem.

 

Med má velké množství vitamínů a minerálů. Má také skvělé antibakteriální účinky. Navíc je skvělý proti kašli - tedy zklidňuje hrdlo a usnadňuje vykašlávání.

 

Jablečný ocet se používá jako prevence rakoviny. Je skvělý na ledviny, močový měchýř a močové cesty. Podporuje též spalování tuků a tudíž hubnutí.

 

 

 

BYLINKOVÉ SIRUPY

 

Bylinkové sirupy nepatří zrovna k nejšetrnějšímu zpracování bylinek. Na druhé straně jsou vhodné nejen při léčení chorob, ale i jako sladidlo do nápojů. Což ocení zejména vaše děti. 

Jejich domácí výroba je poměrně jednoduchá a hlavně poznáte přesné složení. Bylinné sirupy jsou přirozenými léčivy, které bychom neměli používat dlouhodobě. Stejný druh bylinek bychom neměli konzumovat déle než 6 týdnů. 

Základem každého sirupu je cukr. Ne nejzdravější potravina, tak proto doporučujeme používat hlavně hnědý nerafinovaný cukr, když se dá ,lépe je použít med. Dále se přidává jako konzervační přísada, buď citron nebo kyselina citrónová. Takto vyrobené sirupy můžeme pro delší trvanlivost krátce sterilizovat. Pro skladování je nejvhodnější suché temné místo v chladnější místnosti.

Sirup z černého bezu-v dva a půl litru vařící vody rozpustíme dva a půl kilo cukru. Necháme vychladnout a přidáme 70 g kyseliny citrónové a deset větších květů černého bezu a necháme louhovat. Po dvou dnech přecedíme a slijeme do lahví. Bez je účinný při nachlazení. Vyvolává pocení a snižuje horečky. Zvyšuje obranyschopnost organismu. V kombinaci s lípou a mateřídouškou účinně pomáhá proti kašli.

Cibulový sirup-při spojení cibule s medem vznikne zázračná přírodní "medicína" proti kašli. Aplikujte ji 3x denně a brzy budete mít po problému. Potřebujeme 2 velké cibule, 4-6 lžic tekutého medu. Cibuli oloupeme a nastrouháme, nebo nakrájíme na malé kousky, ty rozdrtíme vidličkou. Připravenou cibuli zalijeme medem, promícháme a necháme do druhého dne odstát, aby cibule pustila vodu do medu. Opět promícháme, podáváme ráno, v poledne i večer, po 1-2 lžičkách.

Sirup z červené řepy-2 kg červené řepy, 1 kg mrkve, 2 kg kyselých jablek, 2 kg cukru, 70 gr kyseliny citrónové, 4 bal vanilkový cukr, cca 1OO gr zázvoru a 2 citrony -vše ovoce a zeleninu buď odšťavíme nebo najemno nastrouháme, dáme pomalu vařit než se nerozpustí cukr (nepřivádí se do varu). Plníme po scezení do vyvařených lahví a uchováme po vychladnutí v chladu. Z tohoto množství budeme mít asi 4 l sirupu. Kyselina citrónová nám sirup zakonzervuje.

Hlohový sirup -příprava z kila čerstvých plodů. Pomačkáme je, přidáme dva litry vody a kilo a  půl cukru. Směs zahřejme na 80 stupňů a udržujeme teplou dokud plody nezměknou. Pak je propasírujeme a ještě je chvíli necháme na vařiči. Přidáme jednu čajovou lžičku kyseliny citrónové. Plníme do lahví ještě teplé. Hloh je vhodný hlavně na nemoci srdce. Působí proti angíně pectoris a obecně zlepšuje krevní oběh. Nejčastěji se používá ke zmírnění bolesti v hrudníku, pro snížení krevního tlaku nebo zastavení srdeční arytmii.Upozornění hlavně pro lidi se srdečními chorobami a se stresujícím životním stylem. Tito by měli užívání hlohu konzultovat se svým lékařem.

Levandulový sirup-potřebujeme 3 hrsti čerstvých levandulových květů, 500 ml vody, 500g cukru, polévkovou lžíci kyseliny citrónové. Do převařené vody přidáme 3 hrsti čerstvě natrhaných levandulových květů. Necháme louhovat alespoň 24 hodin. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a necháme provařit. Ještě horké plníme do sklenic a dáme sterilizovat do deky.

Lípový sirup-je prevencí na množství chorob jestli je to chřipka nebo nachlazení. Umí povzbudit organismus při únavě. Na sirup potřebujeme: 4 hrsti lípového květu, 3 citrony, 900 g třtinového cukru, 100 ml Agávového sirupu, 1 l vody, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice.Květy lípy omyjeme, zalijeme vařící vodou a odstavíme do druhého dne. Scedíme přes plátno, přidáme šťávu z citronů, med nebo sirup, hřebíček, skořici a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut a potom sirup slijeme do čistých láhví. 

Mátový sirup-je znám svým povzbuzujícím účinkem na trávení, nechutenství a plynatost. Pomáhá tak při žaludečních, jako při žlučníkových problémech.  Má také příznivý vliv na imunitu a jako prevence proti nachlazení. Mátový sirup lze používat nejen ke slazení běžných nápojů, ale je výborný i do nealko a alkoholických koktejlů.

Recept: 50 dkg čerstvé omyté máty, 0,5 litru vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky (nebo lžička kyseliny citrónové), 0, 5 kg cukru.Nejdříve smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme na menší kousky nařezanou mátovou nať  a citron. Krátce povaříme, pak přiklopíme a za občasného míchání necháme 2 -3 hodiny odstát. Potom přecedíme přes plátno, opět zahřejeme skoro k bodu varu a plníme do láhví.

Meduňkový sirup-Meduňka uklidňuje, proto se sirup pije před spaním. Sirup pomáhá také při zažívacích potížích, nadýmání a bolestivé menstruaci. Potřebujeme 200 g meduňkový natě, 4 litry vody, 10 g kyseliny citrónové, cukrový sirup z 1 kg cukru a 1 l vody. Čerstvou nať opláchneme ve studené vodě a nasekáme na menší kousky, použijeme listy i stonky. Ve velké skleněné láhvi zalijeme 4 l vařící vody. Přidáme kyselinu citrónovou a necháme stát do druhého dne. Přecedíme, přidáme sirup, který jsme připravili povařením cukru ve vodě, přelijeme do vyšších lahví a uskladníme v chladu. Užíváme 2 polévkové lžíce na dobrý spánek, nebo do čaje.

Mrkvový sirup na kašel-do většího hrnce dejte 1/2 litru čerstvé mrkvové šťávy a 4 lžíce medu. Za občasného míchání zahustěte do sirupové konzistence, nevařte. Je to starý osvědčený recept na kašel a choroby průdušek.

Rakytníkový sirup-Potřebujeme: 3 litry rakytníkových plodů, vodu, 20 g kyseliny citrónové, cukr. Postup: plody rakytníku  umeleme na masovém mlýnku. Zalijeme dvěma litry vlažné vody a přidáme kyselinu citrónovou. Necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme a propasírujeme přes sítko. Mírně zahřejeme, jen tak aby se mám rozpustil cukr. Na 1 litr šťávy dáme 900 g cukru. Do lahví plníme ještě teplé.Rakytník je rostlina, kterou lidstvo zná a využívá více než 2.500 let, hlavně díky tomu, že se vyskytuje téměř kdekoliv na světě. Již během výprav Alexandra Velikého se jeho vojáci zvykli ním posilovat a doplňovat síly poté, co viděli koně jíst plody rakytníku. Rakytník je vhodný hlavně na doplňování vitamínů, na celkové posílení organismu a imunity. Také je vhodný proti infekcím a stresu a také příznivě působí na krevní oběh a na sliznici dýchacího a trávicího traktu

Jitrocelový sirup-pomáhá při kašli a onemocnění průdušek, k přípravě sirupu můžete použít jakýkoliv druh, nejúčinnější je však jitrocel kopinatý. Tento sirup se nevaří a potřebuje čas, aby uzrál. Do čisté skleněné láhve ukládáte vrstvu umytých okapaných jitrocelových listů, posypete cukrem, znovu navrstvíme listy a takto pokračujete, dokud je nádoba plná a obsah dobře udusaný. Láhev zavřete, zabalte do staré utěrky a zakopejte do země. Po měsíci láhev vyberte, obsah vylisujte a převařte. Může být zakopána i déle.

Kopřivový sirup -zde je už třeba dát si pozor na množství, abychom sirup zbytečně nepřesladili. Na litr vody potřebuje zhruba 100 gramů kopřivy, kilo cukru a 1 dkg kyseliny citrónové. Vodu přivedeme do varu a odstavíme. Ještě do horké vložíme kopřivu a necháme do druhého dne louhovat. Na druhý den vodu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a chvíli povaříme. Do sirupu můžeme ještě vložit na plátky nakrájený citron. Necháme to pár hodím odstát a slijeme do láhví.

Sirup proti infarktu-nápoj vhodný jako prevence před infarktem. Potřebujeme 500g krystalového cukru, 200g očištěných stroužků česneku, 50 g očištěného křenu, 150 g oloupané cibule, 4 ks větších citronů, 1 l převařené vody. Stroužky česneku prolisujeme nebo umeleme spolu s cibulí. Křen nastrouháme a přidáme k cibuli a česneku.K směsi přilijeme šťávu vytištěnou ze 4 ks citrónů, převařenou vodu a přisypeme cukr. Necháme 14 dní louhovat na chladném a tmavém místě. Výluh přecedíme a uchováváme v chladničce. Pohár tohoto nápoje pijeme ráno a večer.

Sirup na odhlenění plic-tento sirup pomůže eliminovat hlen usazený v pľících.Potřebujeme 1 polévková lžíce kořene ibišku lěkářského, 1 polévková lžíce lněných semínek, 1 polévková lžíce šalvěje lékařské, 1 nakrájený citron (i se slupkou), 1 šálek čistého javorového sirupu1 litr filtrované vody . Do hrnce vlijte vodu, přidejte čistý javorový sirup a prohřejte spolu na mírném plameni. Přidejte ostatní přísady a stáhněte na nízkou teplotu. Po 15-ti minutách odstavte a směs přeceďte. Vychladlý sirup přelijte do vhodnější  skleněné nádoby a uchovávejte v chladničce.Užívejte 1 polévkovou lžíci 3krát denně, dokud nepocítíte zlepšení a dokud se kašel nevytratí.

Užívaní bylinkových sirupů hlavně dlouhodobě, konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

 

 

 

Jak udělat domácí sirup proti kašli: 4 nejoblíbenější recepty

 

Tymiánový sirup

Tymián obecný je rostlinou, která se používá nejen jako účinná bylinka proti kašli, ale také při dalších onemocněních dýchacích cest. Je to dáno tím, že funguje doslova jako přírodní antibiotikum.

Co je potřeba:

  • 10g sušeného tymiánu
  • 250ml vody
  • 200g krystalového cukru

Postup přípravy

Pokud nemáte k dispozici vlastnoručně nasušený tymián, není problém ho dnes pořídit v baleních v obchodech. 100G balení vás vyjde na zhruba 25 Kč.

V rámci přípravy si nejprve do kastrůlku nalijte vodu. Do ní vsypte cukr a necháte povařit zhruba 15 – 20 minut. Poté kastrůlek sejměte ze sporáku a přidejte sušený tymián. Necháte jej ve vodě vylouhovat, dokud směs zcela nevychladne. Pak sirup přelijte do skleničky a pečlivě uzavřete.

Použití sirupu

Tymiánový sirup je při kašli či nachlazení vhodné používat 5x denně (před či po jídle). Vždy postačí jedna čajová lžička.

 

Jitrocelový sirup

V jednom z minulých článků jste se mohli dozvědět o léčivých účincích jitrocele kopinatého. Krom jiného je díky vysokému obsahu vitamínů ( hlavně vitamínu C) ideální právě ve chvíli, kdy trpíte záchvaty kašle.

Co je potřeba:

  • Listy jitrocele
  • Krystalový cukr
  • Postup přípravy

Postup přípravy

Čerstvé lístky jitrocele natrhejte na drobnější kousky a naskládejte do připravené čisté uzavíratelné sklenice. Poté, co navršíte jitrocel do výšky asi 1 cm, posypte jej cukrem. Jako alternativu k cukru je možné použít med. Vše opakujte, dokud nedojde k úplnému naplnění sklenice.

Sklenici pak uzavřete a nechte zhruba 10 dní na teplém a suchém místě. Poté tekutinu sceďte a slijte do menší sklenice.

Použití sirupu

Použití je stejné jako v případě tymiánového sirupu, tedy po jedné lžičce 5x denně.

 

Medový sirup

Zdaleka nejjednodušším receptem, který vám pomůže v boji proti kašli, je medový sirup. Jeho příprava je extrémně rychlá a jednoduchá.

Co je potřeba:

  • Med
  • Citron

Postup přípravy

Do misky si dejte několik lžic medu. Poté už jen stačí přidat šťávu z vymačkaného citronu. Vše důkladně promíchejte a máte hotovo.

 

Smrkový sirup

K přípravě tohoto sirupu musíte zajít do lesa. Potřebujete totiž nasbírat mladé smrkové výhonky, které jsou základem receptu. A proč právě smrkové výhonky? Možná netušíte, že obsahují významné množství vitamínu C, jehož zvýšené množství je vhodné do organismu dostat při onemocněních typu kašle či nachlazení.

Co je potřeba:

  • Smrkové výhonky
  • Krystalový cukr
  • Citron

Postup přípravy

Výhonky ze smrku nejprve důkladně omyjte vodou. Při sběru je vhodné se zaměřit na smrčky, které jsou mimo civilizaci, daleko od silnic.

Do čisté uzavíratelné sklenice vložte vrstvu omytých výhonků, kterou následně zasypte cukrem a polijte čerstvou citronovou šťávou. Vše opakujte až do naplnění sklenice. Tu pak necháte po dobu cca 14 dní na suchém a teplém místě. Pak směs sceďte a nalijte do menší sklenice. Skladování provádějte na chladném místě.

Použití sirupu

Na léčbu kašle vám stačí 1 lžíce denně, ideálně po ránu. Můžete ho použít i jako přísadu do ranního čaje. Nahradí obyčejný cukr či med.

 

 

Jak udělat sirup ze zázvoru a křenu: Na co pomáhá?

Zázvor v kombinaci s křenem a dalšími surovinami funguje jako prostředek ke zrychlení metabolismu člověka. Rychlejší metabolismus pak znamená, že tělo lépe spaluje tuky, které se díky tomu neukládají v organismu, zároveň dochází ke spalování již přítomného tuku.

Nemyslete si ale, že zhubnete pouhou konzumací tohoto sirupu, nejde o zázračný „lék“. K tomu, aby docházelo ke spalování nadbytečných tuků, je zapotřebí se hýbat. Proto do svého denního režimu zařaďte cvičení. Sirup pak doporučuji použít vždy krátce před cvičením.

 

Postup přípravy sirupu

Ze zázvoru odkrojte přibližně 2 cm a rozmixujte je v mixéru společně s asi 120g křenu.

Poté do již rozmixované hladké směsi přidejte šťávu ze 4 středně velkých citronů, dále po 3 lžících medu a skořice. Vše opět důkladně promíchejte tak, aby směs měla hutnou konzistenci. V případě, že je příliš řídká, stačí přidat ještě trochu medu.

Vytvořený sirup nezkonzumujete celý hned, vystačí vám na několik týdnů. Denně totiž stačí jen jedna lžička, a to krátce před tím, než se pustíte do cvičení, případně hned po ránu po probuzení, aby se metabolismus řádně nastartoval. Pokud je o dobu, po kterou je vhodné sirup používat, měl by se po jedné, maximálně 2 lžičkách denně konzumovat cca 3 týdny. Po stejnou dobu jej pak z jídelníčku vyřaďte.

Sirup skladujte ideálně ve skleněné nádobě, na suchém a chladném místě.

 

Co je potřeba

  • 2cm zázvoru
  • 120g křenu
  • 4 citrony
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce skořice
  • Sklenička
  • Mixér

Jak dlouho potrvá příprava?

Příprava zázvorového sirupu s křenem je velmi jednoduchá, zabere vám 5 – 10 minut času.

 

http://miroslavholes.sweb.cz/Sirupy/fleur108.gif